Насловна Култура Промовисана књига „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“, међу њима и...

Промовисана књига „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“, међу њима и Фоча

1.2 C
Foča

Бањалучанин Зоран Матић представио је фочанској публици књигу „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“ у којој је сабрао утиске са својих путовања. Несвакидашње природне љепоте, културно-историјско насљеђе и богата гастрономска понуда дио су водича кроз најљепше крајеве у БиХ.

Пандемија вируса корона промијенила је туризам и пружила шансу домаћим дестинацијама. Овај својеврсни водич помоћи ће читаоцима да одлуче да посјете многобројне домаће туристичке бисере, истакнуто је на промоцији књиге у Фочи.

-Књига је настала из пријеке потребе. Кад је кренуло ово зло са ковидом 19, људи су ми се јављали са питањима гдје би могли отићи са породицом и пријатељима, јер су морали да откажу раније планове. Живио сам у убјеђењу да људи знају за локације у БиХ, али да неће да путују. Међутим, схватио сам да стварно не знају и да је један овакав водич неопходан-рекао је Матић.

Међу најрепрезентативнијим дестинацијама, у књизи „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“ нашла се Фоча. Посебно се истичу Национални парк „Сутјеска”, Пјешчане пирамиде, рафтинг ријеком Таром и највећи музички фестивал у БиХ „ОК фест”.

-Постоји доста планинара и људи из Бања Луке који уживају у планинским дестинацијама и они су редовни гости у Фочи и околини. Међутим, остали људи нису откривали те дестинације, док није кренуо „ОК фест”. Након тога почели су да долазе и откривају све љепоте. Тако да је сада Тјентиште озбиљан стандард на нивоу бивше Југославије, туристичка тачка Балкана-истакао је Матић.

Осим природних и културних знаменитости аутор је представио гастрономску и угоститељску понуду, али и карактерне особине својствене људима са ових простора.

-Ово је земља гдје се лако склапају пријатељства. Људи се упознају, а већ исто вече имају неку везу и спону која ће их вући да се поново врате. Желио сам да прикажем карактер људи, начин на који живе, занимљивости у идентитету и особинама народа. Објединио сам много важних људи, књижевника, умјетника, историјских личности и вјерских великодостојника који су прославили тај идентитет и радили на његовом очувању. Кроз приче о њима можемо да привучемо људе да обилазе дестинације-рекао је Матић.

Књига је преведена на енглески језик, а биће штампана на њемачком и турском језику. Након Фоче биће промовисана и у осталим градовима.

Посљедњи текстови

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције РЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...

Привремено одузето возило због дуга за казне од 21.428 КМ

Полиција у Фочи привремено је одузела путнички аутомобил марке „ауди“ од Гачанина за којег је утврђено да је повратник у чињењу саобраћајних...