Насловна Култура Промовисана књига „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“, међу њима и...

Промовисана књига „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“, међу њима и Фоча

9.2 C
Foča

Бањалучанин Зоран Матић представио је фочанској публици књигу „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“ у којој је сабрао утиске са својих путовања. Несвакидашње природне љепоте, културно-историјско насљеђе и богата гастрономска понуда дио су водича кроз најљепше крајеве у БиХ.

Пандемија вируса корона промијенила је туризам и пружила шансу домаћим дестинацијама. Овај својеврсни водич помоћи ће читаоцима да одлуче да посјете многобројне домаће туристичке бисере, истакнуто је на промоцији књиге у Фочи.

-Књига је настала из пријеке потребе. Кад је кренуло ово зло са ковидом 19, људи су ми се јављали са питањима гдје би могли отићи са породицом и пријатељима, јер су морали да откажу раније планове. Живио сам у убјеђењу да људи знају за локације у БиХ, али да неће да путују. Међутим, схватио сам да стварно не знају и да је један овакав водич неопходан-рекао је Матић.

Међу најрепрезентативнијим дестинацијама, у књизи „Педесет топ локација у Босни и Херцеговини“ нашла се Фоча. Посебно се истичу Национални парк „Сутјеска”, Пјешчане пирамиде, рафтинг ријеком Таром и највећи музички фестивал у БиХ „ОК фест”.

-Постоји доста планинара и људи из Бања Луке који уживају у планинским дестинацијама и они су редовни гости у Фочи и околини. Међутим, остали људи нису откривали те дестинације, док није кренуо „ОК фест”. Након тога почели су да долазе и откривају све љепоте. Тако да је сада Тјентиште озбиљан стандард на нивоу бивше Југославије, туристичка тачка Балкана-истакао је Матић.

Осим природних и културних знаменитости аутор је представио гастрономску и угоститељску понуду, али и карактерне особине својствене људима са ових простора.

-Ово је земља гдје се лако склапају пријатељства. Људи се упознају, а већ исто вече имају неку везу и спону која ће их вући да се поново врате. Желио сам да прикажем карактер људи, начин на који живе, занимљивости у идентитету и особинама народа. Објединио сам много важних људи, књижевника, умјетника, историјских личности и вјерских великодостојника који су прославили тај идентитет и радили на његовом очувању. Кроз приче о њима можемо да привучемо људе да обилазе дестинације-рекао је Матић.

Књига је преведена на енглески језик, а биће штампана на њемачком и турском језику. Након Фоче биће промовисана и у осталим градовима.

22.6

Посљедњи текстови

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату...

Дио Ливада сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.

Омладинским пројектима до бољег амбијента Фоче

Уређење спортско-рекреативних терена и купалишта, еколошке акције, промотивне туристичке манифестације, само су неки од пројеката које ће у наредном периоду реализовати пет...

Стони тенис: Јована Зечевић у кадетској репрезентацији БиХ

Стонотенисерка фочанске „Перућице“ Јована Зечевић на контролном турниру у Бањалуци освојила је друго мјесто, чиме се пласирала у „Б“ програм кадетске препрезентације...

Дио насеља Ливаде сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.