Насловна Култура Промоцијом књиге "Бунт деце социјализма" завршен "ОК фест караван" у Фочи

Промоцијом књиге “Бунт деце социјализма” завршен “ОК фест караван” у Фочи

1 C
Foča

Програм Нектар “ОК фест каравана” у Фочи, који је овог викенда понудио љубитељима највећег музичког фестивала у БиХ “ОК фест” богат културни садржај , завршен је промоцијом књиге Душана Весића “Бунт деце социјализма”.
Ријеч је о књизи која обилује занимљивим и мање познатим подацима о првој генерацији бендова новог таласа и најважнијим моментима југословенске рок културе.

Главна тема књиге „Бунт деце социјализма“ је југословенска музика од 1977. до 1982. године, као и душтвено-политичке прилике у којима је настала. У њој је забиљежена прича о овом периоду, који није био само покрет него и преокрет, уз обиље занимљивих и мање познатих података. Књига живописно приближава културну епоху онима који то вријеме не памте и даје одговор на питање зашто се о том периоду говори и четрдесет година касније. Јер, према многим мишљењима, ништа значајније није створено на овим просторима.

О каквом се “бунту”у књизи говори, аутор појашњава.

“ Зависи шта ми сматрамо под бунтом, али бунт је свако неслагање са неким системом који нас окружује. Намножило се лицемерје и неке ствари које су до тада изазивале свако поштовање, постају смешне. Није то био бунт у коме су узели пушке, узели су гитаре и решили да кажу што су хтели. Хтели су само да учине тај свет око себе мало бољим и привлачнијим за живот”, појаснио је Весић.

Нови талас је предуго трајао, необично дуго за један покрет који није био униформисан, јер је био покрет који је егзистирао на идеји о слободи. Рокен-рол није био само покрет у музици, он је био и начин живота, каже Весић.

“То је био начин живота до скора и више није популаран као начин живота. Девојчице више не гледају за момцима који носе гитаре на рамену. Данас гледају за спортистима, за малим, за већим криминалцима, гледају према ријалити шоу програмима. Гледају на неку музичку сцену, за коју ја не знам да ли уопште постоји, да ли је то што се слуша уопште музика или су то несрећно склопљене ноте. Некада се гледало да нешто буде лепо, данас се гледа да буде ружно, јер ако је ружно онда је занимљиво, и ако је болесно онда је занимљиво”, каже Весић.

Поредећи тадашњу омладину која је стремила личној слободи са данашњом, и музику која није била само музички покрет већ културна епоха, Весић каже да се ништа не може поредити.
“Ону омладину је интересовала слобода и трудили су се да усмере своје мисли према освајању слободе, индивидуалне слободе пре свега. Мислим да та слобода данас више никог не интересује, данас су људи много неслободнији од људи из времена о којем говори моја књига. Други је био начин разумевања музике, поимања музике, стварања и свирања, данас је друго време и не може се поредити. И не знам шта је ово што се слуша данас, не могу да разумијем људе који слушају ово сто се пушта данас. Не могу да разумијем и да направим никакво поређење ни у чему” , каже Весић.

Душан Весић један је од најважнијих рок-новинара Југославије у периоду од 1980. до 1990. године. Писао је за готово све релевантне новине и часописе тог времена промовишући рок-културу. Осим ове књиге, Весић је и аутор књига „Бијело дугме – Шта би дао да си на мом мјесту“ , „Маги – као да је била некад“ и “Џони”.
Након Фоче, сљедећа станица “Нектар ОК фест каравана “ је Требиње. Публика ће имати прилику да присуствује истим садржајима као у Фочи.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...