Насловна Друштво Пројекат „Т.А.Р.А.“ : Унаприједити безбједност у пограничном подручју Плужина и Фоче

Пројекат „Т.А.Р.А.“ : Унаприједити безбједност у пограничном подручју Плужина и Фоче

12.3 C
Foča

Општине Фоча и Плужине, у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” организовале су координациони састанак за припаднике својих служби спасавања на којем је разоварано о мјерама, стандардима и савременим трендовима безбједности на туристичким локацијама, те о управљању ризицима и спасавању на води и под водом.

Начелник Општине Фоча, Радисав Машић, истакао је важност и значај аспекта безбједности у развоју туризма двије општине.

Машић је указао на неопходност укључивања различитих институција и актера у процес унапређења безбједности на туристичким локацијама, нарочито на брзој ријеци Тари.

Припадник ГСС Мостар и инструктор потраге, Горан Митрић, одржао је предавање о стандардима безбједности, специфичностима потраге и спасавања на мирним и брзим водама, као и о трендовима у тој области.

Митрић је ставио акценат на значај обуке спасилачких тимова у релевантним институцијама и опремљеност адекватном спасилачком опремом, како би службе могле ефикасно да реагују у акцијама спасавања.

Учесници координационог састанка у Фочи истакли су потребу за обуком нових спасилаца и неопходност сарадње свих институција и спасилачких клубова.

Дате су и препоруке како заједнички унаприједити безбједност у пограничном подручју Општина Плужине и Фоча, са фокусом на ријеку Тару.

Покренута је и дискусија о важности заштите од пожара, као једног од значајнијих аспеката безбједности на туристичким локалитетима.

На састанку су учествовале службе заштите и спасавања двије општине, представници цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења.

Пројекат ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” спроводе општине Фоча и Плужине, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча.

Пројекат у потпуност финансира Европска унија у износу од 499.654 евра.

Циљ пројекта је развој и промоције прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам.

Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

22.6

Посљедњи текстови

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату...

Дио Ливада сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.

Омладинским пројектима до бољег амбијента Фоче

Уређење спортско-рекреативних терена и купалишта, еколошке акције, промотивне туристичке манифестације, само су неки од пројеката које ће у наредном периоду реализовати пет...

Стони тенис: Јована Зечевић у кадетској репрезентацији БиХ

Стонотенисерка фочанске „Перућице“ Јована Зечевић на контролном турниру у Бањалуци освојила је друго мјесто, чиме се пласирала у „Б“ програм кадетске препрезентације...

Дио насеља Ливаде сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.