Насловна Друштво Пројекат „Т.А.Р.А.“ : Унаприједити безбједност у пограничном подручју Плужина и Фоче

Пројекат „Т.А.Р.А.“ : Унаприједити безбједност у пограничном подручју Плужина и Фоче

26 C
Foča

Општине Фоча и Плужине, у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” организовале су координациони састанак за припаднике својих служби спасавања на којем је разоварано о мјерама, стандардима и савременим трендовима безбједности на туристичким локацијама, те о управљању ризицима и спасавању на води и под водом.

Начелник Општине Фоча, Радисав Машић, истакао је важност и значај аспекта безбједности у развоју туризма двије општине.

Машић је указао на неопходност укључивања различитих институција и актера у процес унапређења безбједности на туристичким локацијама, нарочито на брзој ријеци Тари.

Припадник ГСС Мостар и инструктор потраге, Горан Митрић, одржао је предавање о стандардима безбједности, специфичностима потраге и спасавања на мирним и брзим водама, као и о трендовима у тој области.

Митрић је ставио акценат на значај обуке спасилачких тимова у релевантним институцијама и опремљеност адекватном спасилачком опремом, како би службе могле ефикасно да реагују у акцијама спасавања.

Учесници координационог састанка у Фочи истакли су потребу за обуком нових спасилаца и неопходност сарадње свих институција и спасилачких клубова.

Дате су и препоруке како заједнички унаприједити безбједност у пограничном подручју Општина Плужине и Фоча, са фокусом на ријеку Тару.

Покренута је и дискусија о важности заштите од пожара, као једног од значајнијих аспеката безбједности на туристичким локалитетима.

На састанку су учествовале службе заштите и спасавања двије општине, представници цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења.

Пројекат ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” спроводе општине Фоча и Плужине, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча.

Пројекат у потпуност финансира Европска унија у износу од 499.654 евра.

Циљ пројекта је развој и промоције прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам.

Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

Последњи текстови

Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је данас уговоре о стипендирању са 88 студената прве и друге године студија, док ће са...

УБ Фоча: Уз нову амбуланту и нови холтер апарати за мање листе чекања

Недавним преласком у нову зграду Поликлинике, амбуланта за кардиологију Универзитетске болнице Фоча добила је и нову опрему, између осталог и пет холтер...

Сунчано и топло

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити претежно сунчано и топло уз дневни развој облака и услове за локалну краћу кишу...

Почетак остварења давне жеље: Гради се црква сјећања на мучки убијене краљеве војнике

Након седам и по деценија од страдања више хиљада припадника Југословнеске војске у отаџбини на простору од Зеленгоре до Дрине, у Миљевини...

Аква парк „Ушће“: Безбједност посјетилаца на високом нивоу

Фочански  Аква парк „Ушће“ ради уз поштовање свих мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Техничка исправност воде у базенима...