Насловна Друштво ПУ Фоча: Апел грађанима да пријаве незаконито посједовање оружја

ПУ Фоча: Апел грађанима да пријаве незаконито посједовање оружја

1.2 C
Foča

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић упутио је, поводом недавног убиства дјечака, које се догодило у фочанској мјесној заједници Заваит, апел грађанима да свако незаконито посједовање или употребу оружја пријаве најближој полицијској станици или позивом на бесплатан број 122, уз могућност анонимне пријаве.

Одговарајући на питање Радио Фоче како код грађана разбити страх да би им од лица које пријаве могла пријетити опасност, Костовић је рекао да грађани који подносе пријаву никада не могу доћи на тапет закона или лица које пријављују.

„Том приликом, не морају се представити, једноставно кажу да не желе да се представе. Анонимност је сто посто загарантована. Одговорно тврдим и гарантујем пуну заштиту идентитета особе која пријављује“, истакао је Костовић.

Он је додао да се никада није десило да Полицијска управа Фоча није поступила до добијеној пријави.

Костовић је навео да је у Републици Српској 15. новембра почела акција „Буди опрезан- оружје није играчка“, која ће трајати до краја године.

„Кампања има за циљ упознавање јавности о могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као и са санкцијама предвиђеним кривичним законом, законом о јавном реду миру и законом о оружју и муницији“, напоменуо је Костовић.

Он је напоменуо да ће полицијски службеници предузимати низ проактивних, али и репресивних активности с циљем откривања незаконитог посједовања и незаконите употребе ватреног оружја, минско-експлозивних средстава и пиротехничких средстава.

Полицијска управа Фоча представила је данас резултате рада из октобра. У том мјесецу забиљежено је 20 кривичних дјела, девет мање у односу на исти мјесец прошле године.

Сва кривична дјела су расвијетљена.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић издвојио је кривично дјело недозвољене производње и промета опојних дрога.

„На подручје општине Фоча, а на основу наредбе Основног суда у Фочи, извршен је претрес стана које користи лице иницијала М.Б. и том приликом у стану је пронађено 3,45 килограма биљне зељасте метерије која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану. Након процесуирања и криминалистичке обраде наведеног лица, надлежном тужилаштву је поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу, због постојхања основане сумње да је почињено кривично дјело недозвољена производња и промет опојних дрога“, рекао је Томовић.

У октобру ове, у односу на исти мјесец претходне године, смањен је и број саобраћајних незгода, поготово са тешко повријеђеним лицима, док није било смртно страдалих.

Начелник Одјељења полиције Воислав Крунић истакао је да је у порасту број контролисаних учесника у саобраћају, број издатих прекршајних налога, као и поднесених захтјева судовима за замјену новчане казне у казну затвора.

„У октобру смо имали 67 случајева да смо судовима упутили захтјеве да се новчане казне замјене у казне затвором, јер очигледно окривљени који чине прекршаје не плаћају новчане казне, а законска обавеза полиције је да након три године поднесе такав захтјев Суду. Апелујем на све учеснике у саобраћају, који имају дугове у новчаном регистру, да их измире“, рекао је Крунић.

Из Полицијске управе Фоча подсјетили су да се још трага за несталим Алијом Баручијем из Козје Луке.

Позвали су још једном грађане да, уколико имају било какве инфоамрције о несталом лицу, о томе обавијесте полицију.

Посљедњи текстови

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције РЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...

Привремено одузето возило због дуга за казне од 21.428 КМ

Полиција у Фочи привремено је одузела путнички аутомобил марке „ауди“ од Гачанина за којег је утврђено да је повратник у чињењу саобраћајних...