Насловна Друштво ПУ Фоча: Када се вози опрезно, путује се безбједно

ПУ Фоча: Када се вози опрезно, путује се безбједно

1 C
Foča

Припадници Полицијске управе Фоча током јула и августа вршиће појачану контролу учесника у саобраћају у оквиру кампање МУП-а Српске „Вози опрезно, путуј безбједно“. С циљем подизања безбједности саобраћаја полиција спроводи низ превентивних и репресивних мјера са акцентом на брзину кретања возила уз кориштење најсавременијих радарских система.

Превентивне активности Полицијска управа Фоча реализује на подручју шест  општина, које су у њеној надлежности, током љетњих мјесеци, када је на путевима највећа фреквенција саобраћаја. Безбједно путовање током туристичке сезоне, само је један од циљева кампање.

Како би што боље одговорили задацима дефинисали су најкритичније путне правце и појачали контроле саобраћаја са акцентом на брзину кретања возила уз кориштење “тру кам” радара у аутоматском моду.  

-Током кампање, заједно са Ауто-мото савезом РС ми ћемо превентивно контролисати брзину кретања возила и спроводити друге активности, а затим у одређеном периоду приступити и репресивним мјерама за оне возаче који се не буду придржавали прописане брзине кретања и других правила у саобраћају. Биће кориштени радарски ситеми који аутоматски детектују прекорачење брзине, а податке ћемо касније обрађивати и обавјештавати грађане о евентуално извршеном прекршају. Позивамо грађане да буду опрезни- рекао је Далибор Врећо, командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја ПУ Фоча.

Полицијска управа Фоча може се похвалити повољном сликом  и статистиком у области безбједности саобраћаја. Само од почетка ове године смањен је број саобраћајних незгода,  за 25 одсто у односу на прошлу годину. Нема смртно страдалих лица, а годинама уназад смањује се број тешко и лакше повријеђених у незгодама. Као разлог томе, Врећо наводи раније спроведене републичке акције и кампање с циљем подизања свијести о безбједности саобраћаја, те редовне контроле брзине кретања возила.

-Иако су те мјере често непопуларне међу грађанима, дају резултате. Онај коме је битна безбједност саобраћаја, и сопствена и других учесника, схватиће да су такве активности неопходне. Мене лично радују добри показатељи безбједности саобраћаја ПУ Фоча посљедњих година, а вјерујем да је сваком грађанину важно да је безбједност све боља-рекао је Врећо.

Полицијски службеници за безбједност саобраћаја указују да су возачи све савјеснији током вожње на магистралним путевима. Подигнута је свијест о значају везивању појаса, неконзумирању алкохола, а све више се придржавају прописане брзине. Међутим, то не важи када је у питању градска вожња, у којој се возачи понашају нешто опуштеније.

-Иако биљежимо пад незгода из године у годину, анализа је показала да је међу узроцима саобраћајки на првом мјесту прекорачење брзине, на другом вожња под дејством алкохола, а на трећем техничка исправност возила, док су на посљедњем мјесту услови пута. Из тога се може закључити да је одговорност возача круна безбједности саобраћаја-указао је Врећо.

У оквиру кампање „Вози опрезно, путуј безбједно“ полиција је дефинисала и најкритичније путне правце. На тим релацијама посебно ће се обратити пажња. Апелују и на све возаче да буду опрезни.

-Конфигурација нашег терена је таква да комуникације од Фоче ка другим општинама су на неким дионицама много опасне. То је прије свега, Понор – простор између два тунела на путу према Сарајеву, затим Пријеђел према Тјентишту гдје је коловоз узак, пут према Сарајеву гдје се налази одрон који још није саниран, иако је направљена обилазница. Пут према Шћепан Пољу је практично прича за себе због лошег стања. Саобраћајнице су, нажалост, једноставно такве да свака путна комуникација захтјева опрез-појаснио је Врећо.

Из Полицијске управе Фоча још једном су позвали све учеснике у саобраћају, а нарочито возаче, да се придржавају законских прописа, да брзину кретања прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола. Јер, када се вози опрезно и путује се безбједно, поручују из Управе.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...