Насловна Друштво ПУ Фоча: Непоштовање прописаних мјера заштите третираће се као кривично дјело

ПУ Фоча: Непоштовање прописаних мјера заштите третираће се као кривично дјело

13.9 C
Foča

Из Полицијске управе Фоча, у сусрет празницима, упозоравају да ће се убудуће свако непоштовање мјера заштите од вируса корона које је прописао Републички штаб третирати, не као прекршај, већ као кривично дјело, а то се посебно односи на власнике угоститељских објеката.

Замјеник начелника ПУ Фоча Раденко Васиљевић најавио је репресивне мјере за празнике, односно појачану контролу забране окупљања до 50 лица, контролу забране музике уживо, забране приватних окупљања до 10 лица, као и контролу поштовања радног времена, које је према тренутној одлуци ограничено до 22.00 часа.

“Подсјећамо грађане, посебно власнике угоститељских објеката, да ћемо бити принуђени да пријављујемо угоститеље за кривично дјело непоступања по здравственим прописима за вријеме епидемије. То кривично дјело подразумијева непоштовање прописа, одлука и наредби којима се одређују мјере за сузбијање епидемије и уколико буду на терену уочене такве појаве бићемо принуђени да подносимо извјештаје о почињеним кривичним дјелима, а не прекршајне пријаве и налоге”, изјавио је Васиљевић након сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације.

Он је напоменуо да ово јесте највећим дијелом порука угоститељима, али и свима који планирају или имају намјеру да организују јавне скупове који су забрањени.

Општински штаб за ванредне ситуације позвао је грађане да стриктно поштују прописанене мјере заштите од вируса корона и да славља ограниче на ужи породични круг да након празника не би дошло до поновног раста обољелих.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да је, према информацијама које су саопштене на сједници Кризног штаба, благо поправљена епидемиолошка слика.

“Предстоје нам празници Нова година, Божић, Српска нова година, Дан Републике и потребно је да се придржавамо свих прописаних мјера. Апелујем на све суграђане да празнике прославе у кругу својих породица, а угоститеље позивам да поштују све мјере и радно вријеме до када је прописано”, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да ће инспекција и полиција вршити ригорозније контроле рада угоститељских објеката за вријеме празника.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је најважније да се избјегавају окупљања у већем броју него што је прописано.

“Ако се не буду поштовале мјере и ако се људи буду окупљали у већем броју, већ за десет до 15 дана имаћемо пораст обољелих”, упозорио је Ристановић.

Тренутно су у Фочи 132 пацијента позитивна на вирус корона, од којих 30 прима терапију у ковид амбуланти Дома здравља.

У Универзитетској болници Фоча на лијечењу су 52 пацијента из регије са тежом клиничком сликом.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...