Насловна Хроника ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

0 C
Foča

На подручју које покрива Полицијска управа Фоча у 2020. години, у односу на претходну годину, повећан је број кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира, док је смањен број саобраћајних несрећа. Стање безбједности је задовољавајуће, речено је на редовној годишњој конференцији за новинаре Управе.

У 2020. години евидентирано је 255 кривичних дјела, што је повећање за пет одсто у односу на годину раније, када су забиљежена 242.

Полиција је задржала висок проценат расвијетљености кривичних дјела, међу којима није  било убистава, разбојништава и употребе експлозивних направа, каже начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић.

-Укупна расвијетљеност кривичних дјела била је 93 одсто, а расвијетљеност кривичних дјела од непознатог извршиоца око 67 одсто. Из области општег криминалитета евидентирано је 216, привредног криминалитета 24, безбједности саобраћаја осам и из области злоупотребе опојних дрога седам кривичних дјела -рекао је Томовић

Прошлу годину обиљежиле су акције спречавања организованог криминала на подручју Полицијске управа Фоча.

-Провели смо низ оперативних акција у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а Српске и осталим безбједносним агенцијама. Међу најзначајнијим су акција „Никотин“, у којој је заплијењено око 36 хиљада паклица цигарета, затим „Сутјеска“ гдје је одузето 35 килограма марихуане, док је оперативна акција „Лим“ за резултат имала заплијену 104 килограма супстанце која се користи за разблаживање опојне дроге хероин-истакао је начелник Управе Велимир Костовић.

Начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић навео је да је јавни ред и мир нарушен  210 пута, док су забиљежена 264 прекршаја, што је 15 одсто више у односу на 2019. годину.

-До повећања искључиво је дошло због спровођења појачаних мјера заштите од вируса корона, гдје смо у 2020. години евидентирали 59 таквих прекршаја-рекао је Крунић.

Када је у питању безбједност саобраћаја, евидентиране су 263 саобраћајне несреће, у односу на 315 у 2019. години. Три лица су смртно страдала, 17 особа је теже повријеђено, а лакше повреде задобило је 48 лица.

-За прошлу годину карактеристично је да смо евидентирали већи број саобраћајних незгода које су починили возачи без положеног возачког испита, као и почетници до двије године возачког стажа-рекао је Крунић.

Он је апеловао на грађане који немају положен возачки испит да не управљају моторним возилима, јер представљају ризичну групу учесника у саобраћају.

На подручју Полицијске управа Фоча пронађено је 199 миграната, док их је 217 откривено годину дана раније.

Посљедњи текстови

За Задушнице бесплатан превоз према мјесним гробљима

Општина Фоча у сарадњи са Борачком организацијом Фоча, поводом Задушница, у суботу, 6. марта организује посјету мјесним гробљима. Превоз је бесплатан и...

„VELUX“: Замјена кровних прозора није баук

Сви који живе у поткровљу, а са стрепњом дочекују зиму вјероватно нису ријешили најважнију ствар везану за њихове домове – кровне прозоре....

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1....

Расте број заражених, појачане контроле

Број особа заражених вирусом корона, код којих је то тестирањем потврђено, у Фочи је са 12, колико их је било прошлог понедјељка,...

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали...