Насловна Друштво ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

1 C
Foča

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 2,2 одсто више кривичних дјела него у истом периоду прошле године.  Већи је и број прекршаја јавног реда и мира за 25 одсто, док је за 22 одсто мањи број саобраћајних незгода, речено је на конференцији за новинаре ове управе. Стање безбједности оцијењено је као задовољавајуће.

Замјеник начелника Полицијске управе Фоча Раденко Васиљевић рекао је да је, због ситуације у вези са вирусом корона, повећан број случајева нарушавања јавног реда и мира, а односи се на прекршаје из члана Закона о јавном реду и миру, ограничење кретања на одређеном простору и Закона о заштити становништва од заразних болести.

-У претходном периоду на подручју ПУ Фоча поднесено је 29 прекршајних налога лицима која нису користила заштитну маску и покренуто 57 прекршајних поступака против лица која нису поштовала ограничавање кретања у вријеме полицијског часа. Апелујемо на грађане да поштују препоруке и упутства Института за јавно здравље, одлуке локалних и републичких штабова за ванредне ситуације. Бићемо принуђени да наставимо са репресивним активностима уручивањем прекршајних налога лицима која не користе заштитну опрему-рекао је Васиљевић.

У периоду од јануара до септембра збиљежена су 182  почињена кривична дјела од којих је 156 општег криминалитета, 17 из области привредног, седам из области злоупотребе опојних дрога и три из области безбједности саобраћаја. Нема евидентираних кривичних дјела веће друштвене опасности.

У односу на исти период прошле године дошло је до благог пораста за 2,2 одсто, односно лани је почињено 178 кривичних дјела. Полиција је задржала висок степен расвијетљености кривичних дјела који износи 91 проценат.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић истакао је да је из области криминалитета спроведено више оперативних акција под кодним називима „Џоинт“, „Маглић“, „Никотин“, „Лим“, „Сутјеска“ и „Дојаве“.

-Издвојио бих акцију „Сутјеска”, усмјерену на спречавање злоупотребе опојних дрога, када је у селу Шадићи код Фоче ухапшено шест особа код којих је пронађено око 34 килограма марихуане. Лица су предата на даље поступање надлежном тужилаштву. Напоменуо бих да је полиција у Фочи у септембру експресно ухапсила лице иницијала М.З. из Црне Горе, за којим је расписана међународна Интерполова потјерница због сумње да је у Херцег Новом починио кривично дјело убиство. Ријеч је о лицу са озбиљним криминалним досјеом-навео је Томовић.

?

Јавни ред и мир у протеклих девет мјесеци нарушен је 167 пута, што је у односу на прошлогодишњи период, када је забиљежено 135 нарушавања, пораст за 24 одсто. Евидентирано је 206 прекршаја, што је више за 25 одсто.

Повећан је број напада на полицијске службенике, као и број илегалних миграција, док је у смањењу насиље у породици и вршњачко насиље.

Начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић навео је да се у посматраном периоду догодило 189 саобраћајних незгода, за 22 одсто мање него лани када су забиљежене 242 саобраћајке.

-У посљедње вријеме на терену имамо одређен број лица која немају положен возачки испит, а управљају возилима, често и нерегистрованим. За девет мјесеци евидентирали смо 14 незгода која су проузроковала лица без положеног возачког испита. Највећу проблематику по том питању имамо на подручју Фоче, гдје су у порасту и незгоде које су починили возачи почетници-рекао је Крунић.

Према Крунићевим ријечима, из саобраћаја су у протеклих девет мјесеци искључена 122 возила, 44 због утврђене техничке неисправности и 70 нерегистрованих. Из саобраћаја је искључен и 331 возач, од којих 232 због управљања возилом под дејством алкохола и чак 48 под дејством дроге или психоактивних лијекова.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...