Насловна Хроника ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

28 C
Foča

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020. годину, док је број кривичних дјела мањи за четири процента. Смањено је и нарушавање јавног реда и мира, а стање безбједности је задовољавајуће, истакнуто је на конференцији за новинаре, на којој је представљен рад ПУ Фоча у 2021. години.

У 359 саобраћајних несрећа једно лице је изгубило живот, док је 90 особа задобило повреде. Полиција је евидентирала 16 несрећа са тешким тјелесним повредама и 43 са лакше повријеђеним лицима.

-Смањен је број саобраћајних незгода које су проузроковала лица без положеног возачког испита и њих је 11 у односу на 17 из претходног периода. Значајно је и за 12 одсто смањење незгода када су у питању возачи под утицајем алкохола којих смо евидентирали само 44-рекао је начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић.

За 12 мјесеци 2021. године евидентирано је 159 случајева и 195 прекршаја из области нарушавања јавног реда и мира, што је за 26 одсто мање него годину дана раније.

-Најчешће су се дешавали физички напади и вријеђања, те одређен број случајева ометања државних органа у вршењу службених радњи. Евидентирали смо 11 прекршаја из области конзумирања опојних дрога, у односу на два из 2020. године. Забиљежена су и два случаја вршњачког насиља, оба у Вишеграду-рекао је Крунић.

Прошле године је регистровано 245 кривичних дјела, за десет мање него 2020. године. Највише их је било из области општег и привредног криминалитета, потом безбједности саобраћаја, те злоупотребе опојних дрога.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић истиче да је задржан висок проценат расвијетљености кривичних дијела који износи 94 одсто, док је расвијетљеност кривичних дјела која су извршила непозната лица око 66 одсто. 

Томовић је подсјетио и на прошлогодишње полицијске акције спречавања организованог криминала на подручју Полицијске управа Фоча.

-Међу најзначајнијм је акција из фебруара прошле године кодног назива „Комби“, у којој су лишена слободе два лица и заплијењена већа количина цигарета без акцизне маркице укупне тржишне вриједности око 100.000 КМ. У оперативној акцији „Флора“ у октобру је код једног лица у Фочи пронађено и одузето око три и по килограма опојне дроге марихуна. Крајем године реализована је акција „Сигуран добитак“, у којој је због кривичних дјела прање новца и превара ухапшено више десетина лица. Сви су процесуирани и утврђено је да су противрпавно стекли укупно 2.615.000 КМ-истакао је Томовић.

На конференцији за новинаре речено је да је задовољавајућој безбједносној слици допринио и појачан видео-надзор.

-Сигурно да нам камере дају значајан допринос како у откривању прекршаја тако и у откривању извршилаца кривичних дјела. Министарство унутрашњих послова Републике Српске и ПУ Фоча у наредном периоду настојаће да се досадашњи ниво безбједности повећа-рекао је начелник ПУ Фоча Велимир Костовић.

На подручју Полицијске управа Фоча пронађена су 52 мигранта, док их је 199 откривено годину дана раније.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...