Насловна Хроника ПУ Фоча: Смањена стопа криминалитета, повећано нарушавање јавног реда и мира

ПУ Фоча: Смањена стопа криминалитета, повећано нарушавање јавног реда и мира

-2 C
Foča

На подручју надлежности Полицијске управе Фоча у мају је евидентирано 14 кривичних дјела или 7 одсто мање него у истом периоду прошле године, када их је било 15. Повећан је број кршења јавног реда и мира, док је смањен број саобраћајних несрећа, речено је на данашњој конференцији за новинаре Управе.

Није било убистава, као ни кривичних дјела која би изазвала веће узнемирење јавности. Задржан је висок проценат расвијетљености кривичних дјела, рекао је начелник Одјељења криминалистичке полиције Полицијске управе Фоча Душко Томовић.

-Од укупног броја кривичних дјела у мају, 11 је из области општег криминалитета, два из области злоупотребе опојних дрога и једно из области привредног криминалитета. Коефицијент расвијетљености кривичних дјела који су извршили непознати извршиоци износи 50 одсто, док је укупна расвијетљеност око 86 одсто-рекао је Томовић.

Он је додао да је посебан акценат стављен на сузбијање кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога.

-То је резултовало хапшење два лица и одузимање опојне дроге марихуана, те подношење два извјештаја о почињеном кривичном дјелу против лица чији су иницијали Д.А. из Горажда и лица чији су иницијали Б.Ј. из Фоче, због постојања основа сумње да су починили кривична дјела неовлаштена производња и промет опојних дрога- рекао је Томовић.

Истакао је кривично дјело тешке крађе Бензинске пумпе у Миљевини.

-Полицијски службеници Полицијске управе Фоча лишили су слободе једно лице из Сарајева, чији су иницијали Л.А. Осумњичени је признао извршење кривичног дјела  и против њега је поднесен извјештај надлежном тужилаштву. И даље трагамо за саучесником, чији нам је идентитет познат – рекао је Томовић.

Полицијска управа Фоча наставила је оперативну акцију „Дојава“ коју су у Фочи прије три године започели са Управом криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске.

-Извршени су претреси на четири локације, а ради се о осумњиченим лицима из Фоче, који су у посљедње двије године извршили кривично дјело преваре и прања новца на штету двије особе из Њемачке и Швајцарске, гдје су остварили противправну имовинску корист у износу од око 180 хиљада евра- рекао је Томовић.

Прилив илегалних миграната на подручју које је у надлежности Полицијске управе Фоча је смањен, рекао је начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић.

-Ове године смо открили 10, а прошле године 12 миграната. У задње вријеме нисмо имали већих проблема са илегалним мигрантима. Полицијска управа Фоча даје 14 полицијских службеника као помоћ Граничној полицији, па је могуће да наше масовније присуство у пограничном појасу доводи до тога да се илегални мигранти више појављују на подручју других Полицијских управа- рекао је Костовић.

У мају је забиљежен пораст броја нарушавања јавног реда и мира.

-Евидентирано је 30 нарушавања јавног реда и мира и 34 прекршаја, што представља пораст за 79 одсто у односу на исти период прошле године, када је евидентирано 19 прекршаја. Најчешћи прекршаји били су свађа, вриска и непристојно понашање, док је 16 прекршаја забиљежено због непоштовања ограничења кретања, што је условило пораст броја нарушавања јавног реда и мира у мају- рекао је начелник Одјељења полиције Полицијске управе Фоча Војислав Крунић.

Крунић је додао да је у мају забиљежено 13 саобраћајних незгода у односу на 24 које су забиљежене у истом периоду прошле године.

-Нисмо имали саобраћајне несреће са смртно страдалим и тешко повријеђеним лицима. Евидентирано је смањење саобраћајних незгода са лакшим тјелесним повредама за 50 одсто у односу на исти период прошле године- рекао је Крунић.

У наредном периоду најављена је појачана контрола учесника у саобраћају.

-Користићемо радарске системе за контролу брзине кретања моторних возила, контролисаћемо алкохолисаност возача и користићемо уређаје за откривање присуства психоактивних супстанци у организму, када су у питању наркотичка средства. Планом контроле саобраћаја предвиђена је и контрола са необиљеженим возилима и службеним мотоциклима- истакао је Крунић.

На конференцији за новинаре стање безбједности оцијењено је као задовољавајуће.

Посљедњи текстови

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу,...

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног...

Нацрт буџета Фоче пред одборницима

Одборници Скупштине Фоча разматраће нацрт буџета општине за 2021. годину у износу од 11.850.000 КМ на сједници која је заказана за сутра.

Расписан јавни позив за додјелу признања општине Фоча

Скупштина општине Фоча расписала је јавни позив за достављање приједлога за додјелу награда и признања ове локалне заједнице поводом 9. маја -...

Спортска година у знаку короне и тениса, награде за Фундупа и ТК “Фоча”

Тенисер Срђан Фундуп и Тениски клуб „Фоча“, чији је Фундуп члан, проглашени су за најбољег фочанског спортисту и најбољи спортски колектив у...