Насловна Друштво ПУ Фоча: У првих девет мјесеци ове године повећан број саобраћајних незгода

ПУ Фоча: У првих девет мјесеци ове године повећан број саобраћајних незгода

11.6 C
Foča

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за седам одсто мање кривичних дјела него у истом периоду прошле године.  Мањи је и укупан број прекршаја јавног реда и мира за 24,9 одсто, док је за 45,5 одсто већи број саобраћајних незгода, речено је на конференцији за новинаре ове управе. Стање безбједности оцијењено је као задовољавајуће.


Замјеник начелника Полицијске управе Фоча Раденко Васиљевић рекао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе задовољавајуће. Навео да је у извјештајном периоду, смртно страдалих лица у почињеним кривичним дјелима је 23, те да се биљежи 11 случајева насиља у породици, што је благо повећање у односу на прошлу годину када је забиљежено девет случајева. „У првих девет мјесеци ове године било је 11 кривичних дјела насиља у породици. Измјенама Закона о насиљу о породици не постоје деликти који се могу квалификовати као прекршај већ се сви категоришу као кривична дјела“, рекао је Васиљевић.

У периоду од јануара до септембра забиљежено је 169 кривичних дјела, 13 мање у односу на прошлу годину када их је евидентирано  182.   Од тога,  135 је општег криминалитета, 24 из области привредног, седам из области безбједности саобраћаја  и три кривична дјела злоупотребе опојних дрога. Највише кривичних дјела евидентирано је у Фочи њих 80, 29 у Вишеграду, 21 у Рудом, 18 у Новом Горажду, 11 у Чајничу и 10 у Калиновику. Нема евидентираних кривичних дјела веће друштвене опасности.

 „ Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 133 су извршена од стране познатог извршиоца, док је 36 извршено од стране непознатог лица или више њих. Полиција је задржала висок степен расвијетљености кривичних дјела који износи 91,7 процената и могу констатовати да је стање у области криминалитета задовољавајуће“, рекао је начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић.

Јавни ред и мир у протеклих девет мјесеци нарушен је 129 пута, што је у односу на прошлогодишњи период, када је забиљежено 169 нарушавања, смањење за 23,7 одсто. Евидентиран је један напад на полицијског службеника, један случај вршњачког насиља, а смањен је број илегалних миграната који путују без задовољавајуће документације за 74 одсто.

Начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић навео је да се у посматраном периоду догодило 275 саобраћајних незгода, што је за 45,5 одсто више него прошле године када их је евидентирано 189. Највећи број саобраћајних незгода десио се на путу Вардиште-Вишеград-Фоча па даље према Херцеговини, јер је то и најпрометнији пут на подручју Полицијске управе, навео је Крунић.  „Евидентирана је једна саобраћајна незгода са једним смртно страдалим лицем. Поред тога, евидентирано је 11 незгода са тешко повријеђеним лицима и 32 са лакше повријеђеним лицима. Највише незгода, њих  231, евидентирано је са материјалном штетом. Генерално, област безбједности саобраћаја карактерише повећан број незгода и прекршаја у односу на прошлу годину „ рекао је Крунић.

Према Крунићевим ријечима, из саобраћаја је у протеклих девет мјесеци искључено 215 возила , од чега 109 због техничке неисправности. Из саобраћаја је искључено и 688 возача, 105 одсто више него прошле године, када их је искључено 335. Највише возача, њих 455, искључено је из саобраћаја јер је управљало возилом под дејством алкохола  и чак 145 под дејством дроге или психоактивних супстанци.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.