Насловна Друштво Радивоја и његово уникатно возило на тргу поздравили бројни суграђани

Радивоја и његово уникатно возило на тргу поздравили бројни суграђани

9.9 C
Foča

Кроз шпалир од бакљи, главном фочанском Улицом краља Петра Радивоје Радовић провозао је вечерас своје ручно направљено возило са ознаком “Made in Foča” до Градског трга, гдје га је дочекао велики број одушевљених суграђана да му честита на овом јединственом подвигу.

Радивоје је возило „Данстер“, које је назвао по синовима Данилу и Стефану, склапао дуже од двије године и то од дијелова које је сам обликовао у оскудно опремљеној радионици уз помоћ брусилице и апарата за варење.

Творац првог фочанског аутомобила прича да је његов „Данстер“ теренац намијењен за вожњу по беспућима, па га је опремио екстремно теренским гумама, електричним витлом, јаком и сигурном шасијом и конструкцијом.

„У радионици сам провео готово 1.400 радних сати, потрошио доста материјала- више од 140 резних плата само за брусилицу, скоро осам килограма електроде, десет килограма жице за апарат за варење, 60 дужних метара цијеви, које су исјечене у 90 комада, требало је то све склопити. Презадовољан сам, имао је тест вожњу 4.јануара и возим га сваки дан, немам шта да му доправљам“, поносно каже Радивоје.

Посебан нацрт није правио, слику аута створио је у својој глави и тиме се водио, а велику  помоћ имао је од комшија, пријатеља и колега из Казнено-поправног завода чија имена је исписао на хауби возила.

„Велику захвалност дугујем комшијама, који су данима слушали звук брусилице уз којих сам их сигурно будио“, наводи Радивоје.

Највећа подршка, ипак, била је од укућана, а синови, за које каже да су стално по радионици нешто пребирали и куцкали, давали су му посебну мотивацију.

Након што је крајем прошле године у медијима изашла прича о првом фочанском аутомобилу, Радивоје је добио безброј позива са свих страна свијета.

„Звали су ме људи, нема одакле нису, из Шведске, Њемачке, Словеније, Аустрије, сви се занимају, шаљу понуде,  питају да ли ће ићи серијска производња, гдје се коже купити, може ли се наручити, хоће ли се правити сљедећи. Правиће се сљедећи, имам га већ у плану“, обећава вриједни фочански мајстор.

Још једном је поновио да његово прво возило, након толико уложеног времена и труда, нема цијену.

Радивојева супруга Бојана каже да је требало доста труда и да је њен супруг, уз велику подршку породице, био истрајан у својој жељи.

„Надамо се новом аутомобилу, пружаћемо му и даље подршку“, рекла је Бојана.

Комшија Новак Станковић каже да брусилица, ипак, није сметала.

„Добар је комшилук, слажемо се сви. Одавно у овом граду није нешто направљено као што је овај аутомобил, свака част Радивоју“, хвали га комшија Станковић.

Фочак Милош Вујичић каже да Радивоје има златне руке.

„Ово сам осмислити, направити и у погон пустити је стварно да се не повјерује“, каже Вујичић.

Са бројним суграђанима, Радивоја је у његовом уникатном возилу дочекао и начелник општине Милан Вукадиновић, који истиче да је ово историјски тренутак за Фочу.

„Добили смо нови фочански бренд, једно ремек дјело, и новог амбасадора. Општина ће подржати све даље Радивојеве активности и ја се надам да ћемо у сарадњи са неким већим институцијама да обезбиједимо и производњу првог фочанsког електричног аутомобила“, рекао је Вукадиновић.

За сусрет Фочака са првим фочанским возилом на Сретење владало је и велико интересовање медија.

Данстер је одушевио и новинарку Марију Вранић са телевизије „Рец медија“ из Ужица.

„Ово је феноменално, ауто је направио диван младић и то сам са основним алатима и материјалима. Супер прича“, рекла је Вранићева.

Прво фочанско возило ускоро ће на тестирање на Машински факултет, да би добило све атесте потребне за регистрацију.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...