Насловна Друштво Радивоја и његово уникатно возило на тргу поздравили бројни суграђани

Радивоја и његово уникатно возило на тргу поздравили бројни суграђани

24.4 C
Foča

Кроз шпалир од бакљи, главном фочанском Улицом краља Петра Радивоје Радовић провозао је вечерас своје ручно направљено возило са ознаком “Made in Foča” до Градског трга, гдје га је дочекао велики број одушевљених суграђана да му честита на овом јединственом подвигу.

Радивоје је возило „Данстер“, које је назвао по синовима Данилу и Стефану, склапао дуже од двије године и то од дијелова које је сам обликовао у оскудно опремљеној радионици уз помоћ брусилице и апарата за варење.

Творац првог фочанског аутомобила прича да је његов „Данстер“ теренац намијењен за вожњу по беспућима, па га је опремио екстремно теренским гумама, електричним витлом, јаком и сигурном шасијом и конструкцијом.

„У радионици сам провео готово 1.400 радних сати, потрошио доста материјала- више од 140 резних плата само за брусилицу, скоро осам килограма електроде, десет килограма жице за апарат за варење, 60 дужних метара цијеви, које су исјечене у 90 комада, требало је то све склопити. Презадовољан сам, имао је тест вожњу 4.јануара и возим га сваки дан, немам шта да му доправљам“, поносно каже Радивоје.

Посебан нацрт није правио, слику аута створио је у својој глави и тиме се водио, а велику  помоћ имао је од комшија, пријатеља и колега из Казнено-поправног завода чија имена је исписао на хауби возила.

„Велику захвалност дугујем комшијама, који су данима слушали звук брусилице уз којих сам их сигурно будио“, наводи Радивоје.

Највећа подршка, ипак, била је од укућана, а синови, за које каже да су стално по радионици нешто пребирали и куцкали, давали су му посебну мотивацију.

Након што је крајем прошле године у медијима изашла прича о првом фочанском аутомобилу, Радивоје је добио безброј позива са свих страна свијета.

„Звали су ме људи, нема одакле нису, из Шведске, Њемачке, Словеније, Аустрије, сви се занимају, шаљу понуде,  питају да ли ће ићи серијска производња, гдје се коже купити, може ли се наручити, хоће ли се правити сљедећи. Правиће се сљедећи, имам га већ у плану“, обећава вриједни фочански мајстор.

Још једном је поновио да његово прво возило, након толико уложеног времена и труда, нема цијену.

Радивојева супруга Бојана каже да је требало доста труда и да је њен супруг, уз велику подршку породице, био истрајан у својој жељи.

„Надамо се новом аутомобилу, пружаћемо му и даље подршку“, рекла је Бојана.

Комшија Новак Станковић каже да брусилица, ипак, није сметала.

„Добар је комшилук, слажемо се сви. Одавно у овом граду није нешто направљено као што је овај аутомобил, свака част Радивоју“, хвали га комшија Станковић.

Фочак Милош Вујичић каже да Радивоје има златне руке.

„Ово сам осмислити, направити и у погон пустити је стварно да се не повјерује“, каже Вујичић.

Са бројним суграђанима, Радивоја је у његовом уникатном возилу дочекао и начелник општине Милан Вукадиновић, који истиче да је ово историјски тренутак за Фочу.

„Добили смо нови фочански бренд, једно ремек дјело, и новог амбасадора. Општина ће подржати све даље Радивојеве активности и ја се надам да ћемо у сарадњи са неким већим институцијама да обезбиједимо и производњу првог фочанsког електричног аутомобила“, рекао је Вукадиновић.

За сусрет Фочака са првим фочанским возилом на Сретење владало је и велико интересовање медија.

Данстер је одушевио и новинарку Марију Вранић са телевизије „Рец медија“ из Ужица.

„Ово је феноменално, ауто је направио диван младић и то сам са основним алатима и материјалима. Супер прича“, рекла је Вранићева.

Прво фочанско возило ускоро ће на тестирање на Машински факултет, да би добило све атесте потребне за регистрацију.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...