Насловна Друштво Радници НП „Сутјеска“ одржали једночасовни штрајк упозорења

Радници НП „Сутјеска“ одржали једночасовни штрајк упозорења

9.9 C
Foča

Радници Националног парка „Сутјеска“ одржали су једночасовни штрајк упозорења, захтијевајући од надлежних исплату посљедње три плате, неисплаћене разлике у исплатама плата из 2021. године и плате зарађене у фебруару 2020. године. За испуњење захтјева оставили су рок од седам дана. У супротном ступиће у генерални штрајк.

Наводећи да за тренутно стање не окривљују никога, већ да траже своја права, из Штрајкачког одбора захтијевају и трајно рјешавање питања финансирања и функционисања НП „Сутјеска“.

-Наши захтјеви су хитна исплата плата у пуном износу за децембар 2022. године и јануар и фебруар 2023. године. Тражимо исплату неисплаћене плате за фебруар 2020. године, као и разлике плата од 10 и 20 одсто за јун и јул 2021. године-рекао је предсједник Штракачког одбора Драгомир Дракул, додајући да их је ресорни министар обавијестио да ће упознати Владу Српске са стањем у НП „Сутјеска“ и захтјевима радника.

Исто мишљење са радницима дијеле и у управи Националног парка „Сутјеска“.

-Дуговања Националног парка исносе преко 5.000.000 КМ и тренутно се налазимо у тешкој ситуацији. Министарство је упознато са проблемима, послали смо дописе и што је било до нас урађено је. Чекамо да се огласи Влада Републике Српске, па да видимо како ћемо дјеловати даље. Радници траже своја основна примања, ми подржавамо њихова права и увијек ћемо стати иза својих радника-рекао је вршилац дужности директора Националног парка „Сутјеска“ Милош Ного.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске одговарају да су упознати са проблемима са којима се НП „Сутјеска“ суочава и са захтјевима Штрајкачког одбора и Синдикалне организације НП „Сутјеска“, те да од управе од краја јануара очекују анализу стања у свим секторима и предјелог за рјешавање проблема.

-Сугерисано је да полазна основа за израду наведених докумената буде Извјештај ревизије учинка заштита и очување природних добара Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске и препоруке које је Служба дала. Тражени документ, који би требало да буде полазна основа за системско рјешавање проблема још увијек није достављен-наводе из ресорног Министарства.

Додају да ће у циљу системског рјешења за санирање проблема у НП „Сутјеска“ од Главне службе за ревизију јавног сектора тражити да се уради ревизија пословања ове јавне установе, као први корак за трајно рјешавање проблема.

-Министарство настоји да пронађе рјешење да се помогне радницима у остваривању њихових права и спремни смо да у оквиру закона и својих надлежности пружимо потребну помоћ,  али према Закону о Националном парку „Сутјеска” овим националним парком управља Јавна установа Национални парк „Сутјеска“ Тјентиште, која има своје органе управе – директора и управни одбор. Органи управе су самостални у свом раду и одговорни су за законито пословање јавне установе-истичу из Министарства.

Подсјећају да Влада Републике Српске сваке године у буџету има планирана грант средства за финансирање националних паркова, која се, како наводе, редовно исплаћују у једнаким мјесечним траншама.

-Буџетом за 2023. годину за НП „Сутјеска“ предвиђено је 1.260.000 КМ,  што је највећи износ у поређењу са НП „Козара“, за који је планирано 840.000 КМ, те за НП „Дрина“, који ће добити 230.000 КМ-наглашавају из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У Националном парку „Сутјеска“ запослено је 105 радника, од којих стално запослење има њих 87.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...