Насловна Друштво Радници НП „Сутјеска“ ступили у генерални штрајк

Радници НП „Сутјеска“ ступили у генерални штрајк

10.2 C
Foča

Радници Националног парка „Сутјеска“ ступили су данас у генералну обуставу рада са захтјевом за исплату заосталих плата и неисплаћених разлика за више плата из прошле и ове године. Још једном су затражили хитан састанак са ресорним министром Сребренком Голић како би пронашли најбоље могуће рјешење за даље функционисање НП „Сутјеска“.

У Штрајкачком одбору наводе да су након састанка са Управним одбором и директором НП „Сутјеска“ одржаном у четвртак 23. децембра, одгодили штрајк јер су добили чврсто обећање да ће из Компензационог фонда Републике Српске бити уплаћено 250.000 КМ на рачун ЈУ НП „Сутјеска“, чиме би до 25. децембра био испуњен први захтјев о исплати двије плате у пуном износу, за септембар и октобар ове године.

Кажу да су због процедуре пребацивања средстава из Компензационог фонда Републике Српске на рачун ЈУ НП „Сутјеска“ имали разумијевање да ће трансфер новца бити извршен до понедјељка, 28. децембра.

Пошто им до почетка радног времена плате нису исплаћене како је договорено, јутрос су одлучили да почну с генералном обуставом рада.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске за Радио Фочу потврдили су да су средства из Компензационог фонда Српске дозначена НП „Сутјеска“, те да је у току исплата заосталих плата.

Да је новац данас уплаћен на рачун НП „Сутјеска“ писаним путем потврдио је и директор Националног парка Александар Ковач, док је у телефонском разговору за Радио Фочу рекао да је у току исплата плата радницима.

И поред тога у Штрајкачком одбору категорични – обустава рада се наставља.

-Радницима су почеле да пристижу обавјештења из банака да су уплаћене двије плате. То не рјешава наш статус и питања која смо упутили ресорном министарству. Ступили смо у штрајк и док не буду испунили наше захтјеве не одустајемо од обуставе рада. Један од главних циљева нам је састанак са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић-истакао је предсједник Штрајкачког одбора Драган Радовић.

Радовић је нагласио да поред исплате заосталих дуговања према радницима од надлежних институција захтијевају и рјешавање осталих финансијских проблема са којима се НП „Сутјеска“ сусреће.

-Већ имамо око милион марака судских тужби, а буџет Националног парка је 1.080.000 КМ. То значи да би наредне године морали да радимо само да би се исплатила потраживања добављача и извођача радова који туже предузеће. Ми не штрајкујемо ни за јуче, ни за данас, већ за сутра. У питању је наша егзистенција за догодине. Нећемо моћи да добијемо ни једва двије плате ако држава не поправи аномалије у Националном парку, којих је много-рекао је Радовић.

Писменим путем, директор НП „Сутјеска“ Александар Ковач саопштио нам је да је ресорни министар Сребренка Голић вољна да разговара са представницима радника Национаног парка, те да ће то учинити након јануарских празника.

Генералним штрајком радници НП „Сутјеска“ запријетили су средином децембра, када су једночасовном обуставом рада од надлежних затражили рјешавање финансијских проблема у тој установи и исплату плата.

Штрајкачки одбор захтијева да се радницима исплати пуни износ новембарске плате из 2021. године и плате за фебруар 2020. године, разлика у исплаћеним платама за јануар и април из 2020, те јануар 2021. године.

Траже и да се свим запосленим обрачуна и исплати разлика неисплаћене плате за април, мај и јун 2021. године.

Од надлежних захтијевају и примјену закона о платама у јавним службама, ретроактивну исплату плата које нису исплаћене у складу са тим законом, законско усаглашавање платних коефицијената радника свих стручних спрема, те примјену одлуке Владе Републике Српске о повећању плата из јануара 2020. и јуна 2021. године.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...