Насловна Друштво Радници НП "Сутјеска" траже рјешавање финансијских проблема и исплату дуговања

Радници НП “Сутјеска” траже рјешавање финансијских проблема и исплату дуговања

4.6 C
Foča

Радници Националног парка „Сутјеска“ данас су једночасовном обуставом рада затражили од надлежних институција рјешавање финансијских проблема у овој установи и исплату плата.

Радници наводе да им се дугују три посљедње плате, а захтијевају и исплату, како тврде, неисплаћених разлика за више плата из прошле и ове године.

Такође, напомињу да постоји дугогодишњи проблем финансирања и односа ресорног министарства и Јавне установе Национани парк „Сутјеска“, који није ријешен, како кажу, још од 1996. године.

На скупу упозорења испред управне зграде окупило се око 50 радника.

Предсједник Штрајкачког одбора Драган Радовић каже да након штрајка упозорења слиједи генерални штрајк.

„Послали смо допис свим установама и министарствима, предсједнику Републике, предједнику Владе, српском члану Предсједништва БиХ и још се нико није огласио, тако да смо били принуђени да ступимо у штрајк“, каже Радовић.

Он је навео да захтијевају исплату посљедње три плате, 50 одсто јануарске плате из 2020. године, прескочену фебруарску плату, те по 10, односно 20 одсто плате из априла, маја и јуна ове године.

„Стално запослених нас је 85 са двадесетак сезонаца то је више од сто људи, а у љетној сезони има и до 150 радника“, рекао је Радовић.

Његов колега и члан Штрајкачког одбора Ђорђе Вуковић каже да је незадовољство радника хронично још од 1996. године, јер од тада није ријешен проблем финансирања и односа министарства и Националног парка „Сутјеска“.

„Ово је постало неиздрживо и неодрживо, па смо послали дописе свим институцијама Rепублике Српске да се тражи хитно рјешење овог проблема, јер овако се не може наставити“, рекао је Вуковић.

Након једочасовне обуставе рада, штрајкачки одбор упитио је поново дописе свим надлежниим институцијама, у којима их обавијештава да ће у петак, 24. децембра у 7,00 часова, ступити у штрајк.

Навели су и да захтијевају хитан састанак са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић.

„Сматрамо наше захтјеве оправданим и молимо вас да искористите све своје расположиве капацитете и ресурсе како бисте пословање Парка учинили могућим, те како ваши радници не би долазили у ситуацију да им буде угрожена лична егзистенција и егзистенција њихових породица. Потребно је пронаћи трајно рјешење за све наведене проблеме, како радници ове установе не би долазили у ситуацију да моле за помоћ и користе све расположиве законске облике борби за своја права”, стоји, између осталог, у допису Штрајкачког одбора надлежним институцијама Републике Српске.

Посљедњи текстови

Бесплатно скијање за дјецу из Фоче на скијалиштима на Јахорини и у Чајничу

Општина Фоча обезбиједила је бесплатан превоз и ски пас у Олимпијском центру „Јахорина“, те на скијалишту „Злодо“ код Чајнича, за дјецу скијаше...

Сутра пливање за Часни крст на Ћехотини и Бистрици

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи сутра ће бити први пут организовано код Градског стадиона.

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...