Насловна Друштво Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

13 C
Foča

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и у корист су дјетета,  поручила је дјечији омбудсман Српске, Драгица Радовић, поводом Међународног дана дјечијих права који се широм свијета обиљежава данас.

На данашњи датум 1959. године, када је Генерална скупштина УН-а усвојила „Декларацију о правима дјетета“, свијет је дао обећање да ће свој дјеци осигурати једнака права. Овим документом постигнут је глобални договор да дјеци треба обезбједити све што им је потребно за раст и развој и да је то одговорност одраслих.

Дјечији омбудсман Републике Српске Драгица Радовић, подсјетила је на заједничку одговорност у изградњи демократског друштва усмјереног на дјецу, у којем свако дијете има право бити сигурно, јако и слободно. Република Српска је  на инсистирање институције Омбудсман за дјецу донијела нови кривични закон, којим је значајно обухваћена заштита дјеце, посебно од сексуалног злостављања.

-Законски оквири у Српској су на високом нивоу, остаје само на субјектима заштите и институцијама да примјењују ове прописе. Потребно је да сви водимо рачуна о одгоју и васпитању дјеце, јер то је једина инвестиција у друштву и породици која се исплати  – рекла је  Радовићева.

Годишњи извјештај Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске о свим облицима насиља над дјецом за 2020. годину још није објављен. У прошлогодишњем извјештају нашло се око 100 случајева различитих облика насиља на дјецом.

-То су карактеристични случајеви вршњачког насиља, насиље у породици и нажалост сексуално искоришћавање дјеце – навела је дјечији омбудсман.

Насиље над дјецом јавља се у различитим облицима, а велики проблем је што се оно често не препознаје на вријеме, па изостаје одговарајућа реакција надлежних, како у дијелу подршке и помоћи дјетету тако и у дијелу утврђивања одговорности починилаца.

-Неопходнио је да субјекти заштите препознају насилно понашање, како би процедуру довели до краја, зато ми организујемо едукативне радионице за дјецу и родитеље, најчешће кроз  васпитно-образовне установе  –појашњава Радовићева.

Дјечији омбудсман наглашава да је веома важно и корисно што је у образовном програму заживјела превенција заштите од насиља, чиме се дјеца едукују да препознају опасност.

Због тренутне епидемиолошке ситуације обиљежавање Међународног дан дјечијих права, сведено је на мању мјеру и организовано је у виду онлајн радионице за средњошколце на тему “Како се заштитити, како препознати и коме пријавити насиље”.

Посљедњи текстови

УГ “Бјелава”: Подршка начелника за одржавање тематске сједнице СО Фоча

Удружење грађана “Бјелава” саопштило је да је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић подржао њихову иницијативу за одржавањем сједнице Скупштине општине Фоча на...

Од марта дозвољена музика уживо у угоститељским објектима

Од 1. марта у Републици Српској биће дозвољена музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, уз поштовање свих епидемиолошких...

Побједа кошаркаша, пораз одбојкаша, бронзани каратисти

Кошаркаши Сутјеске савладали су Будућност из Бијељине са 58:49 у 15. колу Прве лиге Српске. Фочаци су успјели да...

Почела вакцинација у Фочи

Вакцинацијом четрдесет здравствених радника руском вакцином „Спутњик В“ против вируса корона почела је имунизација и у Универзитетској болници у Фочи. Приоритет су...

Подијељене све карте за представу „Идентитлук“

Све карте за бесплатну представу „Идентитлук“ која ће у четвртак, 25. фебруара, бити изведена пред фочанском публиком, подијељене су, а број мјеста...