Насловна Друштво Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

1 C
Foča

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и у корист су дјетета,  поручила је дјечији омбудсман Српске, Драгица Радовић, поводом Међународног дана дјечијих права који се широм свијета обиљежава данас.

На данашњи датум 1959. године, када је Генерална скупштина УН-а усвојила „Декларацију о правима дјетета“, свијет је дао обећање да ће свој дјеци осигурати једнака права. Овим документом постигнут је глобални договор да дјеци треба обезбједити све што им је потребно за раст и развој и да је то одговорност одраслих.

Дјечији омбудсман Републике Српске Драгица Радовић, подсјетила је на заједничку одговорност у изградњи демократског друштва усмјереног на дјецу, у којем свако дијете има право бити сигурно, јако и слободно. Република Српска је  на инсистирање институције Омбудсман за дјецу донијела нови кривични закон, којим је значајно обухваћена заштита дјеце, посебно од сексуалног злостављања.

-Законски оквири у Српској су на високом нивоу, остаје само на субјектима заштите и институцијама да примјењују ове прописе. Потребно је да сви водимо рачуна о одгоју и васпитању дјеце, јер то је једина инвестиција у друштву и породици која се исплати  – рекла је  Радовићева.

Годишњи извјештај Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске о свим облицима насиља над дјецом за 2020. годину још није објављен. У прошлогодишњем извјештају нашло се око 100 случајева различитих облика насиља на дјецом.

-То су карактеристични случајеви вршњачког насиља, насиље у породици и нажалост сексуално искоришћавање дјеце – навела је дјечији омбудсман.

Насиље над дјецом јавља се у различитим облицима, а велики проблем је што се оно често не препознаје на вријеме, па изостаје одговарајућа реакција надлежних, како у дијелу подршке и помоћи дјетету тако и у дијелу утврђивања одговорности починилаца.

-Неопходнио је да субјекти заштите препознају насилно понашање, како би процедуру довели до краја, зато ми организујемо едукативне радионице за дјецу и родитеље, најчешће кроз  васпитно-образовне установе  –појашњава Радовићева.

Дјечији омбудсман наглашава да је веома важно и корисно што је у образовном програму заживјела превенција заштите од насиља, чиме се дјеца едукују да препознају опасност.

Због тренутне епидемиолошке ситуације обиљежавање Међународног дан дјечијих права, сведено је на мању мјеру и организовано је у виду онлајн радионице за средњошколце на тему “Како се заштитити, како препознати и коме пријавити насиље”.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...