Насловна Друштво Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

4.6 C
Foča

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Познати фочански учитељ из Oсновне школе “Свети Сава” прије шест година отишао је у пензију, али и данас одржава везе са својим некадашњим ђацима, који изузетно цијене његов рад.

„Био је веома строг и озбиљан, али праведан и пун љубави за нас. Крупан, висок са просиједом косом и уредном брадом, увијек елегантно обучен, мени дјечаку постао је узор…Сваког викенда водио нас је на излете и дружио се са нама. Сву своју љубав, тек би ту, кад нисмо на часу, знао испољити, бринући се да ли смо ознојени сјели на камен или земљу, да ли смо довољно јели и као прави родитељ рецкајући сланину дијелио са нама сваки залогај“.

Овако је један од Лекиних ученика у писменом саставу, као средњошколац, описао свог учитеља. Лека чува тај састав и са поносом истиче да је његов аутор данас успјешан љекар специјалиста.

Радио Фоча: Да вас одмах питамо, како проводите пензионерске дане, недостају ли вам ђаци и учионица?

Алекса Лечић: Ако икоме недостају, мени недостају, зато што сам са њима читав вијек провео, не само у кабинету, него и ван кабинета, у природи, водио сам разне секције, поготово планинарску и много ми недостају. Али нађем времена, с њима се и сада дружим, сједнемо, попијемо, испричамо се, то ми је велико задовољство.

Радио Фоча: Свима нама учитељи остају у лијепом сјећању, некако их доживљавамо као дио своје породице, а вас ученици некако посебно издвајају да сте им били и као родитељ и као најбољи друг. У чему је тајна тог племенитог позива, односно тајна успјешности, не само у преношењу знања, него и у том приступу ученицима?

Алекса Лечић: Каже се да је школа фабрика свих фабрика и ја када бих поново бирао посао, опет бих изабрао посао учитеља. Задовољство је са дјецом радити , то је непојмљиво, а поготово са малом дјецом, они су безазлени, пуни знања, игре, хоће да упамте, да сазнају, велико је задовољство с њима радити, све остало заборавиш, а њима мораш посветити сву пажњу. Родитељи су нам захвални, мада буде и неких проблема, који се брзо ријеше. Дјецу предајемо наставницима, наставници даље раде са њима, а потом завршавају факултете и постају своје личности и дивни људи. Могу рећи као учитељ да су моје генерације једне од најбољих, ја сам поносан на њих.

Радио Фоча: Наравно, колико је са једне стране привилегија радити са дјецом, још више је, с друге стране, огромна одговорност, у шта ће дијете израсти, јер после родитеља, други по одговорности некако је учитељ.

Алекса Лечић: Увијек сам имао изванредне односе са родитељима и сваки проблем заједно смо рјешавали. Ниједан мој ученик није ишао педагогу и психологу, зато што смо увијек били флексибилни, заједно смо радили. Рад са родитељима је најбитнији, јер од родитеља дјеца настају и од њих све почиње.

Радио Фоча: О том преплитању одговорности родитеља и учитеља, има она анегдота када је учитељ позвао оца на информативни разговор и упитао га зашто му син има толико слабих оцјена, а отац узвратио питањем- какво му је владање? – Примјерно, каже учитељ, а отац ће на то- Из мог предмета, из онога чему га ја кући учим, има најбољу оцјену, а и из онога чему га ви учите слабе оцјене, до кога је? Ово јесте духовита досјетка оца, али можда мало и бјежање од одговорности.

Алекса Лечић: То је духовито речено, али родитељ и учитељ сигурно заједно могу да нађу рјешење. Учитељ ће још више пажње посветити и вратити га у нормалан колосијек.

Радио Фоча: У том раном школском узрасту веома је важно да се дијете ослободи неког страха од школе, да се заинтересује за учење. Како га научити да  учи и да заволи школу на прави начин?

Алекса Лечић: То сам ја увијек радио, поготово са ученицима који су били мирни, стидљиви, посветио сам њима велику пажњу разним методама, што више рада и дружења, и остале ученике сам активирао да ми помогну, тако да смо и оне најслабије извлачили и тражили од њих већа и боља знања.

Радио Фоча: Морамо се мало дотаћи тог поређења- некада и сад. Ви сте прије шест година отишли у пензију, па могли бисте нам упоредити вријеме када сте почињали радити са данашњим. Доста тога се промијенило, не само у смислу технолошког напретка, а у вези с тим можда побољшања услова у извођењу наставе, већ и у самом приступу ђацима.

Алекса Лечић: Свака генерација доноси нешто ново, за нас старије то изгледа сасвим нешто другачије, али ја то гледам као нормално, јер и моја генерација је донијела нешто ново. Мада ће све те машинерије, како бих ја рекао, ти мобилни телефони, које ја зовем умоболни, направити многе непожељне ствари. Ми смо тада посвећивали пуну пажњу, све је потицало из наших глава, наших метода, наше праксе и ученика смо знали у потпуности какав је, а сада колико видим то је тешко, јер ради машинерија. Огромне су разлике, мобилни телефони ће хаос направити. Ми смо, ипак, били много више заједно са дјецом.

Радио Фоча: Шта кажете за данашње наставне програме- родитељи се често жале да су им дјеца преоптерећена, да морају са њима да раде задаћу, јер у уџбеницима има доста тога што дјеца у том узрасту не могу да разумију?

Алекса Лечић: Право да кажем, у задње вријеме и не гледам те књиге, а знам шта значи тај компјутер, наставник је ослобођен напора и рада, припреме су му одштампане и некако терет пада на родитеље и дјецу. Дијете треба некад и кући повести, па му показати, као што сам и ја радио. Али они не могу, јер је све компјутер, не знам ни да ли дјеца посјећују биоблиотеку, многе ствари ће изгубити.

Радио Фоча: Некада се инсистирало, између осталог, на лијепом писању, знамо само колико су се увјежбавале косе и разне линије, прије него што би се учила слова. Данас се то углавном прескаче.

Алекса Лечић: То је највећа грешка, како ће сутра дијете да напише лијеп састав, неће се знати лијепо ни потписати, велика грешка.

Радио Фоча: Васпитне мјере некада и сад. Сјећамо се сви, некада је било уобичајено и сасвим нормално, да не кажемо прихватљиво, да учитељ или наставник примијени неке оштрије васпитне методе- можда да мало повуче за ухо, знао је понекад и шамар пасти, а данас би то већ било кривично дјело. Шта ви мислите, шта је исправније, који прилаз је пожељнији у васпитавању дјеце?

Алекса Лечић: Шамар је нешто сасвим друго. Ја сам био оштар учитељ, знао сам да повисим тон, али за њихово добро. Батине не, постоје разне методе. Рад са дјецом увијек даје плод, није потребна тешка дискриминација дјетета. Морате му дати све што је потребно, а оно зна, упија, никада не заборавља и зато се ја данас са својим ученицима радо видим, увијек сам уз њих.

Радио Фоча: Ви сте познати као учитељ који је доста радио са дјецом и ван оквира самог наставног процеса у школи- ако се то уопште може раздвојити- ви сте били учитељ и у школи и ван школе. Познато је да сте посебно вољели планинарење , да сте водили дјецу свуда по природи, а Фоча је Богу хвала, богата природним љепотама.

Алекса Лечић: То је било у сврху секције, која је била прво спортска, па сам од спортско-планинарске секције направио планинарску. Имао сам дивног колегу Милована Милановића, који је умро. Нас двојица смо провели дивне тренутке са дјецом. Од десеторо па до осамдесеторо дјеце смо водили, освојили смо све велике врхове и планине, можда родитељи то њихови нису ни знали, то је било феноменално, то се не може описати. Научили су многе ствари, љековито биље, плодове шумске, а поготово дружење, спорт, пјесма, и хвала Богу никада се није десила нека повреда или неки лош случај. Захвалан сам дјеци и њиховим родитељима.

Радио Фоча: Данас некако, у било којој професији, људи гледају стриктно радно вријеме, чим истекне, посао је завршен, ријетко ко се толико посвећено бави својим послом.

Алекса Лечић: Ја сам увијек гледао да будем са дјецом, нисам дозвољавао да буду сама. Знао сам да идем с њима на велики одмор у вртић тамо да се играју. Налазили смо начин да се дружимо, купимо бурек или нешто, подијелимо, увијек је било дружење са дјецом.

Радио Фоча: Некако се стиче утисак да је, генерално гледано, пао ниво образовања на нашим просторима, посебно високог образовања, да је самим тим писменост становништва све слабија. То се посебно може видјети на друштвеним мрежама, прије свега по начину на који се људи изражавају, а да о правописним грешкама и не говоримо, на то више нико и не обраћа пажњу.

Алекса Лечић: Нажалост, данас многи завршавају упитне факултете, који се купују, то су недорасли будући стручњаци, односно, нису уопште стручњаци. Он мора да упропасти предузеће, школу, било шта. Многи хоће брзу зараду, брзу школу.

Радио Фоча: Ту долазимо опет до улоге и одговорности учитеља, колико је важно да је прије свега учитељ добро научен да би могао то знање да преноси на друге. Јер, чини се, нема ништа опасније од тога када ненаучен постане учитељ другима.

Алекса Лечић: То могу само касније генерације да оправдају свог учитеља. Ја мислим да је у мојим одјељењима више од 80 одсто високообразоване дјеце, успјешни су у својим професијама, како они, тако и они са средњом школом. Радили смо и хуманитарне акције, трудио сам се да учим дјецу да буду хумани.

Радио Фоча: Коју бисте поруку послали вашим младим колегама, садашњим просвјетним радницима и онима који то намјеравају да постану, чему да теже, чега посебно да се држе, неки савјет који би им могао значити у њиховом раду и учењу.

Алекса Лечић: Морају бити нон-стоп са дјецом, и у наставном и ваннаставном дијелу. Дјеци треба у свему изаћи у сусрет, не само дати им задаћу и прегледати је. Не претјеривати са машинеријом- компјутерима и телефонима, увијек бити са дјецом и у контакту са родитељима.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...