Насловна Друштво Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

9 C
Foča

Епидемиолошка ситуација у Фочи се погоршава и расте број позитивних лица на вирус корона, због чега стручњаци упозоравају на строго придржавање прописаних мјера.

Тренутно је у Фочи 39 лица у кућној изолацији, од чега је осам особа позитивно на вирус. Скоро сви заражени су доброг здравственог стања, док је једно лице на болничком лијечењу.

Директор фочанског Дома здравља Мирослав Ристановић каже да се свакодневно тестирају контакти позитивних лица како би се сузбило ширење вируса.

-Сви контакти се тестирају, дневно се десетак особа тестира. Иако нема тешких клиничких слика, имамо разлога за бригу, највише због чињенице да се многи неблаговремено јављају породичним љекарима. Буквално су код куће, имају симптоме, крију их, па се касно јаве, већ кад се развије тешка пнеумонија. Зато бих апеловао на грађане да чим примијете симптоме, а то су повишена температура, отежано дисање, цурење носа, губитак чула мириса и укуса, да се одмах јаве породичном љекару ради даљих упутстава-апеловао је Ристановић.

Појаснио је да је благовремено јављање пацијената важно и због чињенице да су капацитети Универзитетске болнице у Фочи скоро попуњени, јер је на лијечењу велики број обољелих из сусједних општина.

-Сакривањем симптома и контаката крши се Закон о заштити становништва од заразних болести, па бих упозорио грађане да то не раде, јер тако угрожавају своје најмилије, а самим тим и инфекција се шири-упозорио је Ристановић.

Апеловао је на грађане Фоче да избјегавају окупљања, чак и на отвореном, да носе заштитне маске, држе физичку дистанцу, одржавају личну хигијену, а старијим лицима препоручио ношење заштитних маски и на отвореном. 

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...