Насловна Друштво Родитељски надзор и разговор са дјецом најбоља превенција опасности са интернета

Родитељски надзор и разговор са дјецом најбоља превенција опасности са интернета

7.9 C
Foča

Родитељи нису свјесни опасности које дјецу вребају у дигиталном окружењу, а да би се заштитила од негативних појава на интернету неопходан је надзор дјеце од стране родитеља и непрестани разговор са њима, поручио је на предавању у Фочи Александар Миладиновић, начелник Одјељења за полицијску обуку на Полицијској академији у Бањалуци.

Предавање под називом “Превенција негативности на друштвеним мрежама”, које је синоћ у Центру за културу и информисање организовала Полицијска управа Фоча, привукло је велики број родитеља.

Кроз примјере које је полиција у Српској и Федерацији БиХ забиљежила, Миладиновић је приближио родитељима како дјеца несвјесно и олако, уколико нису под надзором, могу да упадну у замке педофила.

“Покушавамо да родитеље информишемо која је њихова улога у превенцији негативности на друштевним мрежама и што је најбитнијие како да остваре комуникацију са дјететом, да виде шта им дијете ради, с ким се дописује, колико има виртуелних пријатеља, да остваре такав начин комуникације да дјеца у сваком  моменту могу да им се повјере уколико посумњају на одређене нагативности које су према њима испољене на друштвеним  мрежама”, рекао је Миладиновић Радио Фочи.

Полиција оваквим предавањима указује на опасности од крађе интернет профила, затим од електронског вршњачког насиља- излагања понижавању на друштвеним мрежама од стране вршњака, те порнографије, педофилије, уцјењивања и изнуђивања и даје савјете родитељима како да препознају потенцијалне симптоме да је дијете жртва.

“Ако дијете ноћу често приступа друштвеним мрежама, има дугу интеракцију, дописује се са непознатим људима, има доста непознатих лица која су му пријатељи или пратиоци на друштвеним мрежама, дијете је анксиозно, након што приступа интернету бијесно је, раздражљиво, повучено у себе, попушта у школи, интернет користи искључиво за комуникацију преко друштвених мрежа или за посјету некаквим сајтовима, а не за школске сврхе- то су све симптоми на које би родитељи требали да реагују, да попричају са дјететом, да виде у чему је проблем, да виде с ким и какву интеракцију остварује и уколико нешто посумњају пријаве полицији или другим субјектима укључујући школу”, наводи Миладиновић.

Он истиче да родитељи најчешће нису свјесни да им дјеца друштвене мреже користе у толикој мјери и на такав начин да угрожавају своју безједност.

“Родитељи мисле да постоји неки чаробни штапић који може једноставно да ријеши те проблеме, да дијете стави под неко стаклено звоно да буде безбједно- то не постоји. Са дјететом се мора причати, мора се константно едуковати о мјерама опреза и што је веома битно родитељи морају остварити комуникацију са дјететом, да оно не потражи подршку код неких других непознатих лица, већ да ту подршку има код родитеља”, поручио је Миладиновић.

Он је након предавања подијелио више примјерака Приручника за превенцију негативности друштвених мрежа за родитеље, који је бесплатно доступан и у дигиталној форми на интерент страници education.muprs.org Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Миладиновић је истог дана одржао предавања и за ученике основних школа “Веселин Маслеша” и “Свети Сава”.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...