Насловна Друштво Саопштење ЗЕВ-а 84 из Шантићеве улице: Поскупљење гријања неприхватљиво

Саопштење ЗЕВ-а 84 из Шантићеве улице: Поскупљење гријања неприхватљиво

3.4 C
Foča

Управни одбор Заједницe етажних власника број 84 из Шантићеве улице у Фочи огласиo се саопштењем за јавност, а поводом најављеног поскупљења цијене гријања у тој улици.

У саопштењу, које је достављено и начелнику и Скупштини општине Фоча, се наводи:

На само двадесетак дана од почетка нове гријне сезоне, давалац комуналне услуге гријања у стамбено – пословној згради број 84, предузеће „Аутокомерц“ ДОО Фоча је најавило да ће, супротно одредбама Уговора, повећати цијену гријања по метру квадратном стамбеног/пословног простора.

Одредбама поменутог Уговора предвиђено је право даваоца комуналне услуге на повећање цијене искључиво у случају промјене цијена других енергената на тржишту, до чега није дошло.

Цијена нафте је чак и нижа у односу на исти период 2019. године. Све ово значи да давалац комуналне услуге нема никакав правни основ за тражено повећање цијене. 

Не постоје адекватне ријечи које би описале овакво поступање даваоца комуналне услуге, нарочито ако се узме у обзир да је до почетка гријне сезоне остало нешто мање од 20 календарских дана, а да већину етажних власника који користе услуге гријања чине старија лица и пензионери.

Стиче се утисак да предузеће „Аутокомерц“ ДОО на овај начин уствари уцјењује етажне власнике у нашој стамбеној згради, управо полазећи од чињенице да је зима близу, а да су станари углавном старија лица.

Оправдање даваоца услуге да поједини етажни власници не измирују редовно обавезе према њему и да му је због тога пословање угрожено, чак и да је истинито, је са наше стране неприхватљиво.

Водећи се оваквом логиком, повећање цијене комуналне услуге гријања би практично значило да терет неплаћања услуге појединих етажних власника сносе остали етажни власници који редовно измирују своје обавезе.

Лијеп начин да се савјесни грађани мотивишу да и даље буду савјесни, нема шта. Умјесто да утужује неплатише, предузеће „Аутокомерц“ ће проблем ријешити тако што ће уцијенити наше старије суграђане који ће због надолазеће зиме бити принуђени да прихвате нове услове. 

Станарима наше зграде, али и станарима других зграда које се грију са исте котловнице поручујемо да са предузећем „Аутокомерц“ ДОО не потписују појединачне уговоре о вршењу услуге гријања за наредну гријну сезону, те да се не брину о томе да ли ће им станови у случају непотписивања уговора бити загријани, јер је интересовање за обављање ове дјелатности исказало већ неколико предузећа која би нас гријала по важећој цијени гријања. 

Од општине Фоча захтијевамо да, сагласно важећим законским одредбама, коначно изврше укњижбу права својине  на градским котловницама на своје име, уђу у посјед истих и размотре могућност оснивања јавног предузећа које би вршило услуге гријања.

На тај начин би се стекли услови за запослење неколико радника, а проблем етажног гријања у Фочи би био ријешен, наводи се у саопштењу Заједнице етажних влaсника број 84.

Посљедњи текстови

На првом пливању за Часни крст у Миљевини учествовало 40 одважних пливача

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, на ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача, међу њима...

УГ „Бјелава“: Настављамо борбу против градње МХЕ

Удружење грађана „Бјелава“ наставља борбу против изградње малих хидроелектрана на Бјелави како би сачували ријеку која водом снабдијева цијелу Фочу, као и...

ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Фоча у 2020. години, у односу на претходну годину, повећан је број кривичних дјела и нарушавања...

Претреси у Новом Горажду и Чајничу у вези са кладионичарским дојавама

Припадници Полицијске станице Ново Горажде, по наредби Основног суда  Вишеград, извршили су претрес на више локација у општинама Чајниче и Ново Горажде...

У Фочи све повољнија епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча из седмице у седмицу је све повољнија, о чему говори податак да је у Дому здравља...