Насловна Друштво Саопштење Центра за културу и информисање

Саопштење Центра за културу и информисање

22 C
Foča

На Двадесетој редовној сједници Скупштине Општине Фоча, која је одржана у четвртак, 16. марта 2023. године, Скупштина је, између осталих аката, донијела Одлуку о покретању поступка статусне промјене Центра за културу и информисање са п.о. Фоча. Како је ова одлука побудила посебно интересовање како одборника Скупштине тако и радника овог центра, па и цјелокупне јавности општине Фоча, овом приликом наводимо чињенице од важности за сагледавање цјелокупне ситуације у вези са овим питањем.

Закон о систему јавних служби („Службени гласник Републике Српске“, бр. 68/07, 109/12 и 44/16) је предвидио да облике јавних служби могу основати Република Српска, јединица локалне самопураве и друга домаћа и страна правна и физичка лица (члан 5).

За дјелатности које су таксативно наведене у члану 3. оснивају се установе, а за дјелатности које су таксативно наведене у члану 4. оснивају се јавна предузећа.

Установа коју оснива Република Српска или јединица локалне самоуправе као једини оснивач је јавна установа (члан 13).

На основу предвиђене законске обавезе, Општина Фоча је приступила поступку усклађивања организације и пословања постојећих субјеката, чији је она једини оснивач, са овим законом. Тако су, у складу са чланом 3. овог закона, за дјелатности у области здравствене заштите, апотекарске дјелатности, социјалне заштите, предшколског образовања и васпитања, музејске дјелатности и туризма, постојећи пословни субјекти добили статус јавне установе.

У члану 3. Закона о систему јавних служби предвиђено је да се, ради остваривања општег интереса, у области културе оснивају установе.

У члану 4. истог закона предвиђено је да се, ради обављања дјелатности од општег интереса, у области јавног информисања оснивају јавна предузећа.

Центар за културу и информисање Фоча је, од самог почетка, обједињавао у свом саставу дјелатности културе и јавног информисања.

Структуре власти у Општини Фоча, Начелник Општине и Скупштина Општине, имале су јединствен став да се обављање дјелатности културе и јавног информисања не раздваја на посебне јавне службе, што је одржавано у свим мандатима органа власти од ступања на снагу овог закона до данас. Тако је Центар за културу и информисање дјеловао у постојећем облику организовања.

Посљедњи упис у судски регистар извршен је рјешењем регистарског Окружног привредног суда у Требињу, од 1. 7. 2013. године, када је извршен упис промјене лица овлашћеног за заступање Центра за културу и информисање, као и усклађивање дјелатности са законом и Уредбом о класификацијом дјелатности Републике Српске.

На Дванаестој редовној сједници Скупштине Општине Фоча, од 3. 3. 2022. године, након спроведеној јавног конкурса, именован је нови директор Центра у новом мандату.

Центар за културу и информисање је, у складу са Законом о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, бр. 67/2013, 15/2016 и 84/2019), дана 28. 3. 2022. године, поднио захтјев за упис у судски регистар промјене лица овлашћеног за заступање. 

Окружни привредни суд у Требињу је 31. 3. 2022. године донио Закључак у којем је истакнут захтјев да се у предмету уписа промјене лица овлашћеног за заступање претходно изврши усклађивање организације и пословања Центра за културу и информисање Фоча са одредбама Закона о систему јавних служби.

Центар за културу и информисање Фоча је регистарском суду доставио одговор на закључак, са Информацијом Начелника Општине Фоча у прилогу, од 15. 4. 2022. године, у којим је истакнут приједлог да регистарски суд поступи по приједлогу за упис у судски регистар, за шта је приложена одговарајућа документација, као што је то рађено у претходном периоду, док би се питање усклађивања организације и пословања Центра рјешавало у наредном периоду, не напречац, већ темељно, што захтијева вријеме и посебну пажњу, уз планирање и обезбјеђивање свих услова који су потребни за оснивање и функционисање јавних служби из области културе и јавног ибнформисања.

Окружни привредни суд у Требињу је рјешењем од 10. 5. 2022. године одбацио пријаву Центра за упис у судски регистар промјене лица овлашћеног за заступање.

Центар је на ово рјешење уложио жалбу, дана 30. 5. 2022. године, са приједлогом да регистарски суд поступи по приједлогу за упис у судски регистар промјене лица овлашћеног за заступање без разматрања усклађивања његове организације и пословања као претходног питања.

Виши привредни суд у Бањој Луци је, дана 14. 6. 2022. године, донио рјешење којим је одбио жалбу и потврдио рјешење Окружног привредног суда у Требињу.

Чињеница је да новонастала ситуација није везана за лице овлашћено за заступање Центра, већ за питање усклађивања организације и пословања Центра са Законом о систему јавних служби, што је у искључивој надлежости Општине Фоча, као оснивача Центра. Ово питање постављено је од регистарског суда.

Директор Центра за културу и информисање је у више наврата иницирао рјешавање овог питања и омогућавање несметаног рада.

Одлуком Скупштине са Двадесете редовне сједнице, Центар за културу и информисање је ушао у поступак усклађивања са Законом о систему јавних служби.

Одлука је донијета већином гласова.

Од представника Општине Фоча и предлагача наведене одлуке наведено је да ће се у наредном периоду спровести потребне активности у складу са закључком регистарског суда, којим ће се извршити усклађивање организовања и пословања Центра за културу и информисање Фоча, у складу са Законом о систему јавних служби, на начин који ће заштитити остваривање општег интереса и обављање  дјелатности у области културе и јавног информисања.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.