Насловна Друштво Састанак извршног комитета СНСД-а у Фочи- Додик: Србија прихватила заједничку градњу "Бук...

Састанак извршног комитета СНСД-а у Фочи- Додик: Србија прихватила заједничку градњу “Бук Бијеле”

24 C
Foča

У Фочи је днас одржан састанак Извршног комитета СНСД-а са руководством општинских и градских одбора СНСД-а, начелницима и градоначелницима из ове странке са подручја Источне и Старе Херцеговине, односно изборне јединице девет.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након састанка да је анализирано стање у општинама и у самој странци, о подршци инвестицијама локалним заједницама, те о предстојећим локалним изборима.

„СНСД је за изборе, наша организација је спремна за изборе сутра, немамо ниједан проблем за њихово одржавање. Застоји нису до СНСД-а него до нелегалног, нелегитимног избора Централне изборне комисије и уколико та комисија остане, онда то претендује да избори буду нелегални“, оцијенио је Додик.

Он је навео да ће СНСД подржати све активности у Савјету министара БиХ за одобравање средстава да се локални избори одрже.

„Чим та одлука дође од стране овлаштених предлагача, наши чланови Савјета ће ту одлуку подржати, али је јасно да очигледно нема сагласности, као што нема сагласности ни око ове фамозне приче око средстава ММФ-а, која већ прави значајне проблеме. Желим да обавијестим јавност да је Републици Српској већ стигла на наплату прва рата камата на основу одобреног кредита, а та средства још нисмо добили. Зато ће Влада већ сутра донијети одлуку да тужи  гувернера Централне банке који оспорава реализацију“, рекао је Додик.

Он је навео да гувернер Централне банке има све неопходне папире, које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ-а.

„Међутим, то је сада нека политичка игра у Федерацији БиХ и они желе да наметну да траже далеко више што се не може испунити“, истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да у овој странци праве ивентуру шта је све урађено  у општинама у мандатима њихових начелника.

„То је једна импозантна листа укупних пројеката од општине до општине. Данас смо им рекли да 100 милиона марака у Српској иде на санацију и реконструкцију магистралних путева. Овдје смо у Фочи обавијестили наше активисте и начелника општине да је Влада СРбије прије десетак дана прихватила заједничко учешће у реализацији програма Хидроелектрана „Бук Бијела“ и да очекујемо да ће операционализација тог програма бити веома брзо, као и да су Радован Вишковић и Лука Петровић завршили, капацитирали и одредили модалитете пројекта „Бук Бијела“, навео је Додик.

Он је додао да пандемија није оправдање, али да из познатих разлога нису могли да имају кинеске партнере у реализацији „Бук Бијеле“, која се, како је истакао, чека више од 40 година.

„Покушавало се у различитим варијантама и бар том модалитету како је изградити је дошао крај или је он одабран. Одабран је у пратнерству са Владом Србије и ми ћемо тај пројекат завршити“, закључио је Додик.

Последњи текстови

Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

У Фочи и даље неповољно епидемиолошко стање

На подручју општине Фоча епидемиолошка ситуација и даље је неповољна, али је и све више опорављених лица, тако да је тренутно 67...

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више...

Повријеђен пјешак на путу Фоча-Брод

У саобраћајној незгоди на регионалном путу Фоча-Брод на Дрини у мјесту Брежине повријеђен је пјешак, када га је док се кретао уз...

Спарно и вруће, увече наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, спарно и вруће, поготово у сјеверним и источним дијеловима, са температуром ваздуха...