Насловна Друштво Светониколајевски храм сија над Фочом

Светониколајевски храм сија над Фочом

1 C
Foča

Санирањем куполе, обновом екстеријера са новом фасадом Храм Светог Николе у Фочи засијао је у пуном сјају. Посао, на светињи старој 163 године, урађен је захваљујући прилозима вјерника, донацији Општине Фоча и уз значајну помоћ и подршку извођача радова, предузећа „Техноградња“.

Храм Светог Николаја Мириклијског Чудотворца, грађен у 19.вијеку и освештан давне 1857.године, деценијама је духовно сабиралиште Фочака који су га заједно са свештенством брижно чували и украшавали. Оштећиван је и скрнављен током два свјетска рата, а обнављан и дорађиван другом половином 20.вијека. Народ и свештенство га никад нису препуштали зубу времена, али готово никада није засијао у пуном сјају као сада.

Према ријечима старјешине храма, јереја Душана Андрића, прије пар мјесеци почели су радови на санирању куполе храма и потпуном уређењу екстеријера са новом фасадом. Светиња је, по обављеном послу, добила још љепши изглед.

-По благослову Његовог преосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, помоћу Божијом, прилозима вјерника и институција посао смо почели прољетос са жељом и надом да уљепшамо нашу богомољу која је највише наквашена молитвама и на неки начин представља личну карту Фоче. Првобитно смо санирали куполу храма која је била оштећена и тамна, што није у пракси цркве, а потом и ескстеријер са новом фасадом. Средства за радове добили смо дијелом од Општине Фоча у износу од 3.000 марака, остало су прилози вјерника. Радове је извело предузеће „Техноградња“, власника Сава Миловановића, коме се захваљујемо на помоћи и подршци, као и свима који су себе уградили у обнову-рекао је Андрић.

У наредном периоду почеће припреме и прикупљање прилога за обнову унутрашњости храма.

-Слиједи нам изналажење нових средстава како бисмо, уз помоћ Божију, обновили и ентеријер храма. Тамо гдје се обнављају храмови показује се да је жива Црква Божија, те да људи обнављајући храмове обнављају себе. Тиме је значај обнове овог храма, у коме је крштено готово 90 одсто Фочака, још већи-рекао је Андрић.

Светониколајевски храм познат је по изузетно вриједној црквеној ризници, драгоцјеним иконама, богослужбеним књигама и другим реликвијама. Од 2010.године на листи је националних споменика Босне и Херцеговине.

Последњи текстови

Три факултета покрећу нови студијски програм трећег циклуса- Биоинжењеринг и медицинску информатику

Електротехнички, Машински и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву представили су данас нови студијски програм на трећем циклусу студија, докторским студијима.

Кризни штаб: Поново креће дезинфекција јавних површина

Општински штаб за ванредне ситуације је, с обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, одлучио да поново крене са дезинфекцијом улица, јавних...

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...