Насловна Друштво Свједочење Раденка Кунарца о драми у Заваиту

Свједочење Раденка Кунарца о драми у Заваиту

4.6 C
Foča

У планинском селу Заваит мјештани у невјерици дан након убиства деветогодишњег дјечака из Фоче, које је починио њихов комшија Боривоје Тешовић.

Они потврђују да је убица, који је и сам страдао приликом хапшења, био душевно обољело лице.

„Познавао сам га, да је нешто пријетио, није, али није био чист, није био баш чист, није. Нисам ништа чуо кад се убиство десило, али су ми комшије рекле да је био агресиван, вриштао је, а онда засрео возило, убио дијете и наставио даље“, прича мјештанин Рајко Дуњић.

Тешовић је на више мјеста на регионалном путу Заваит-Челебићи, који даље води према Пљевљима, правио барикаде и пуцао на возила.

Први у кога је пуцао био је Раденко Кунарац, са којим се познаје још од дјетињства.

Зауставио га је и са упреном пушком извео из возила.

„Пуцао ми одмах, поред лијеве ноге из пушке паповке. Катастрофа, какве су му очи биле, поглед његов, видим да је пукао човјек скроз“, свједочи Кунарац.

Потом га је натјерао да оду до његове куће, а на путу до куће још два пута је пуцао у њега и то у висини груди.

„Измиче се два метра, уперује пушку поново у предјелу груди, дрхти му рука, да ли намјерно или ненамјерно, маши ме. Два пута је пуцао, рука је задрхтала и није ме погодио“, каже Раденко.

Из подрума своје куће Тешовић је узео бомбе, муницију и једну мину и натјерао Раденка да га вози према Челебићима, али је Раденко успио да га убиједи да нема довољно горива, па га је оставио на путу и побјегао за Фочу, гдје је све одмах испричао полицији.

„То је доживотна траума. Како те неће потрести, неко ти пријети, убиће те, то је траума незапамћена, читаву ноћ нисам заспао сат времена. Неко ти два пута на груди приноси цијев и пуца, мислиш се хоће ли те убити, неће ли“, још је у шоку Кунарац.

Након тога, Тешовић је на два различита мјеста, пуцао на још три аутомобила и у једном од њих усмртио дветогодишњег дјечака.

Једно возило је зауставио и натјерао возача да га одвезе у Челебиће. Услиједила је филмска потјера и полиција га је убрзо лоцирала у Ловачком дому у Челебићима, гдје га је усмртила због пружања отпора.

У Основној школи “Свети Сава”, коју је похађао убијени дјечак, данас шок, бол и туга.

Његов комплетан трећи три није дошао на наставу.

Директор Школе Јелена Чанчар каже да су шокирани и затечени.

„Ово је за нас као школу незапамћено, да нам се деси овако нешто и просто не знамо ни како да реагујемо. Жељели бисмо на неки начин да помогнемо и породици и нашој дјеци, одјељење у које је дјечак ишао.   Они су тражили одобрење да не дођу у школу, јер се осјећају лоше, нису били спремни да присуствују настави и ми смо то одобрили. Али није то процес који траје један дан, то ће сигурно захтијевати неки дужи рад са ученицима у смислу како ће то они прихватити и како ће се одразити на њихов даљи рад у школи“, навела је Чанчарева.

Убица је био душевно обољело лице и према незваничним информацијама, многима у Фочи је пријетио да ће их убити, а и Раденку је рекао да код себе има списак тих људи.

У Тужилаштву кажу да осумњичени за убиство дјечака никада није пријављиван за за кривична дјела и да није пролазио кроз њихову евиденцију.

На Заваиту се десила страшна трагедија у којој је угашен дјечији живот. Да ли се то морало догодити, да ли се могло спријечити, ко је све заказао? Ово су питања над којима би се морали замислити и надлежне институције и друштво у цјелини.

Посљедњи текстови

Бесплатно скијање за дјецу из Фоче на скијалиштима на Јахорини и у Чајничу

Општина Фоча обезбиједила је бесплатан превоз и ски пас у Олимпијском центру „Јахорина“, те на скијалишту „Злодо“ код Чајнича, за дјецу скијаше...

Сутра пливање за Часни крст на Ћехотини и Бистрици

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи сутра ће бити први пут организовано код Градског стадиона.

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...