Насловна Друштво Синдикат управе РС у обиласку Општинских синдикалних организација Старе Херцеговине

Синдикат управе РС у обиласку Општинских синдикалних организација Старе Херцеговине

-4.2 C
Foča

Руководство Синдиката управе РС на подручју локалних заједница Старе Херцеговине заједно са  Општинским синдикалним организацијама ових дана проводи своје редовне активности и радно консултативне састанке.   Основни разлог је анализа стања у јединицама локалне самоуправе изазваног пандемијом вируса корона. Разговараће се и о поштовању  утврђених радничких права из Посебног колетивног уговора чији су потписници Влада РС и Синдикат управе РС као и о другим важним синдикалним питањима.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић данас је одржао састанак у Фочи са члановима општинске Синдикалне организације.  

Све одредбе Посебног колективног уговора у Општини Фоча, на чијој изради се дуго радило су испоштоване,  истакао је и изразио задовољство Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

„Оно што ми је јако драго у Фочи је да чујем је да се поштују све одредбе Посебног колективног уговора. Драго нам што овдје нема дуговања према радницима, што су измирене све обавезе, првенствено захваљујући Синдикалној организацији општинске управе Фоча“, рекао је Марић.  

У Вишеграду ће се сутра одржати регионални састанак на коме ће присуствовати синдикални представници из Рогатице, Вишеграда, Чајнича, Рудог, Новог Горажда и Фоче.  Анализираће се положај запослених у јединицама локалне самоуправе, примјена Посебних колективних уговора као и приједлог Синдиката управе да се формира  струковни одбор  ватрогасаца у оквиру овог Синдиката, како би се поправио и побољшао статус људи који у изузетно тешким ситуацијама своје животе рескирају да би спасили туђе.  

Једна од теме о којој ће синдикалци разговарати је и повратак великог броја запослених у административним општинским службама  у Синдикат управе, а који су раније прешли у такозвани Жути синдикат.

„ Људи су схватили да су преварени и ево сада, након извјесног времена, они нас контактирају јер су спознали да је Синдикат управе неко ко се заиста истински бори за положај запослених у области јавне управе у РС. То нас радује јер је то доказ да оно што ми радимо пролази запажено код наших чланова као и код осталих радника у оквиру јавне управе“, каже Марић.

У наредном периоду Синдикат управе РС ће Посебне колективне уговоре уређивати на начин да се они примјењују искључиво на  чланове Синдиката управе, потписника Колективног уговора.

„Сматрамо да није уреду да неко други црпи права која је уредио Синдикат управе, а да истовремено има опортунистичке ставове према том Синдикату. Све што радници црпе и што добијају као материјалну накнаду из свог радног односа најзаслужнији је Синдикат управе који је та права уредио. У прилог томе говори да Одлука коју је донијела Влада РС која уређује неке опште одредбе, као што су накнада за смрт члана уже породице, рођења дјетета, одласка у пензију, отпремнине и тако даље, да су оне на нивоу најниже плате у РС, а да смо ми кроз колективне уговоре за запослене у јединицама локалне самоуправе и у јавној управи  уредили  да су они два до три пута већи од оних општих одредби“, појаснио је предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Уколико неко није члан Синдиката управе и не вјерују у оно што он ради, онда се добија накнада у висини најниже плате, док чланови  Синдиката за исте накнаде добијају двије до три просјечене плате.Тек тада ће радници схватити колико је суштински важан Синдикат као корективни фактор који се брине за положај и интересе радника.  То ће доћи до изражаја наредне године када ће у РС кренути офанзивнија прича о реформи јавне управе у РС, рекао је предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Посљедњи текстови

Нови квар на далеководу Заваит

Због квара на далеководу који електричном енергијом напаја подручје Заваита, мјештани тог фочанског села понову су без електричне енергије.

Мештревац добио струју, настављена поправка далековода

Сви кварови на далеководу Мештревац отклоњени су и потрошачи у том фочанском селу имају струју, потврђено је за Радио Фочу у електродистрибутивној...

Заваит и дио Челебића добили струју, почела поправка далековода у Мештревцу

Радници фочанске Електродистрибуције успјели су да отклоне кварове на дијелу електромреже, па су након више дана електричну енергију добили мјештани Заваита и...

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први...

Крсто Ивановић искључен из фочанског ДНС-а

Предсједништво ОО Демократског народног савеза Фоча искључило је из чланства ове партије Крста Ивановића због кршења Статута и непоштовања одлука органа странке,...