Насловна Култура „Синови умиру први“- драмски и глумачки квалитет

„Синови умиру први“- драмски и глумачки квалитет

25.3 C
Foča

Балканска стварност, село у околини Бања Луке, емоција, трагедија, хумор, смрт, елементи су представе „Синови умиру први“, која је у суботу одиграна у Градском позоришту у Фочи.

Глумци Народног позоришта РС успјешно су представили данашње друштво, сву конфузију и лудило које носи ново вријеме. Поруке које носи овај драмски текст Мата Матишића наводе гледаоца на дубоко размишљање о идеолошким темељима друштва и приближавају све аномалије које су присутне у савременом добу. Феноменална глумачка екипа Народног позоришта РС одлично је одрадила свој посао и из сале нико није изашао равнодушан.

Александар Стојковић, који игра улогу Мићуна, каже да се ради о специфичној драматургији црног хумора, који је јако сличан форми Душана Ковачевића. „Људи лако „гутају“ ту причу, она је јако занимљива до краја који се завршава прилично катарзично и нико из сале не излази равнодушан, што је основна мисија и задатак позоришта. Ако изађете и заборавите за пет минута шта сте гледали, онда нешто није добро; или је лош текст или глумци или представа, или све укупно“, каже Стојковић, додајући да је ова представа гостовала у региону и неколико мјеста у свијету, а добитник је и бројних награда.

Маркетинг менаџер Народног позоришта РС, Марио Лукајић наглашава да је тематика представе тешка.

„Баш смо дошли у нека мјеста гдје је директно била укључена и публика кроз неке сцене, и видно је била погођена након представе. Суштина овог пројекта је да се Народно позориште врати на оне сцене на којима није било дуго и да се децентрализује култура, што је неопходно јер не треба све да се дешава само у Бања Луци“, поручује Лукајић.

Представа, чију режију потписује Марко Мисирача, реализована је у оквиру акције „Народно са народом“, а покровитељ је предсједница РС, Жељка Цвијановић.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...