Насловна Друштво Сијање ријечи Божије и човјекољубље-непрестана мисија Богословског факултета у Фочи

Сијање ријечи Божије и човјекољубље-непрестана мисија Богословског факултета у Фочи

28 C
Foča

Богословско и хуманистичко образовање, љубав према своме народу и поштовање других, достојанство човјека и човјекове боголикости, вјечите су идеје које стоје у основи Универзитета у Источном Сарајеву, а самим тим и Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи. Поручено је на свечаној академији поводом крсне славе Богословског факултета, Василијевдана, и 28 година од оснивања ове високошколске установе.

На свечаној академији двадесет пет свршених студената првог и другог циклуса студија добило је своје дипломе. Награђени су најбољи студенти. Са просјеком оцјена 10,00 признање за најбољег на првом циклусу студија у овој години припало је студенту треће године, Паљанину, Дарку Крсману.

-Одмалена сам желио да упишем овај факултет и након завршене гимназије, то сам и оставрио. Учење је, са једне стране аскеза, са друге привилегија, и када човјек споји то двоје, успјех је неминован. За мене је ово велика част и радост, није ово само мој лични успјех, већ цијеле заједнице факултета-рекао је Крсман.

Богословски факултет у Фочи основан је 1994. године, а сматра се насљедником Сарајевске богословије која је постојала од 1882. до 1941. године. Славећи свог небеског заштитника, Василија Чудотворца, свједочи још једно чудо Светитељево-да једна школа у рату зачета успјешно истрајава на путу развоја богословља, наставе и науке и стасава у препознатљив факултет са сопственим кадром и јаким националним обиљежјима.

-Вратили смо се могућностима да и академијом обиљежавамо славу, 140 година сарајевске Богословије Универзитета у Источном Сарајеву, 30 година Републике Српске. Иако се свијет око нас мијења сваки дан, овај факултет је и најтежим временима и настао и навикли смо да у најтежим временима постојимо. Наша мисија- сијање ријечи Божије, љубави према, најприје, своме роду, а онда и сваком човјеку добре воље у свијету је оно што се наставља и што никад не престаје-истакао је продекан Факулетета, Дарко Ђого.

Богословски факултет у Фочи у протеклих 28 година одшколовао је бројне вјероучитеље, свештенике, пастире и епископе Српске православне цркве. Под окриљем Универзитета у Источном Сарајеву,  стратешки, духовно, образовно и национално наставља да јача источни дио Српске.

-Колико год је Универзитет у Источном Сарајеву важан за Републику Српску и њен опстанак, толико је Богословски факултет важан за Универзитет и његов опстанак и ми се поносимо тиме, јер нам даје јак национални и идентитетски значај- казао је ректор Универзитета, Милан Кулић.

Световасилијевска свечаност у Фочи започела је у храму Светог Саве служењем Свете литургије, након чега је у присуству бројних вјерника, званичника и гостију обављен славски обред.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...