Насловна Друштво Скупштина општине Фоча донијела одлуку о наплати паркинга

Скупштина општине Фоча донијела одлуку о наплати паркинга

12.5 C
Foča

Скупштина општине Фоча усвојила је одлуку о наплати паркинга на јавним паркиралиштима у ужем центру града. Паркирање аутомобила наплаћиваће се на 276 паркинг мјеста подијељених у двије зоне наплате, од којих је 141 обиљежено и 135 необиљежених.

У првој зони, у дијелу Улице краља Петра, Шантићевој, Његошевој и 9. маја, сат паркирања за путничка моторна возила и мотоцикле коштаће једну КМ. Цијена дневне карте биће пет КМ, мјесечне 40 КМ, а годишње 250 КМ. Возачи аутобуса у овој зони паркинг по сату плаћаће три КМ или 15 КМ дневно.

Другом зоном наплате обухваћена су паркинг мјеста од ресторана „Младица“ до Аква парка „Ушће“, иза Апотеке „Фоча“, те од конобе „Златна дуња“ до паркиралишта иза зграде Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“.

У овој зони возачи ће карту по сату паркирања плаћати 0.50 КМ, дневно 3.00 КМ, мјесечно 30 КМ или годишње 230 КМ.

Одлуком је предвиђено да се паркинг наплаћује радним данима у времену од 7.00 до 21.00 часова и суботом од 7.00 до 16.00 часова, док се недјељом и у дане републичких празника не би наплаћивао.

Наплатом су изузета возила са ознаком инвалида, службена возила Општине Фоча, ватрогасна и возила Цивилне заштите, те службена возила МУП-а и Хитне помоћи за вријеме интервенција.

Паркирање аутомобила наплаћиваће се и станарима, радницима и привредним субјектима који дјелатност обављају у зонама наплате, уз могућност куповине мјесечне или годишње карте.

Самостални стручни сарадник на пословима саобраћаја у општинском Одјељењу за просторно уређење Младен Матовић појашњава да су водили рачуна да станари добију повољније услове при куповини паркинг карата.

-Цијена повлаштене карте за станаре у првој и другој зони мјесечно износи 10 КМ, док је годишња 50 КМ. Са том картом моћи ће да паркирају само у улици становања. За њих је предвиђена и бесплатна карта уколико немају другог простора за паркирање, а своја возила могу паркирати бесплатно у другој зони-рекао је Матовић.

Он је навео да ће радници који раде у зони наплате паркинга мјесечно моћи да плате карту по цијени од 15 КМ и 150 КМ годишње, док ће мјесечна карта за привредне субјекте износити 20 КМ или 200 КМ на годишњем нивоу.

-Ове карте не гарантују паркинг мјесто и само им омогућавају да уколико на паркиралишту постоји слободно мјесто могу паркирати возило -рекао је Матовић.

Овакву одлуку нису подржали одборници опозиционих странака. Предсједник клуба одборника СДС-а Миливоје Достић сматра да општина Фоча има озбиљан проблем са паркинг мјестима, али да се одлуком о наплати паркинга у ужем центру града тај проблем не рјешава.

-Нисмо спорили увођење реда у ову проблематику и свако увођење реда и дисциплине подржавамо, али сматрамо да се овим не рјешава кључни проблем, а то је број паркинг мјеста-рекао је Достић.

Он каже да опозиција захтијева да се почне са изградњом јавне гараже те да немају ништа против да се паркинг наплаћује ондје гдје је то могуће.

-Свједоци смо да се у Фочи граде зграде и то је добро, међутим, локалне институције су заказале. Добро је познато да уз сваку новоизграђену зграду треба да иде одговарајући паркинг простор, јер се повећава број станара и возила. Проблем је што се направе велике зграде са 30 или више станова, а не обезбиједи ниједно паркинг мјесто. Због свега тога дошли смо у ситуацију да се у Фочи не може наћи мјесто за паркинг-истакао је Достић.

За наплату паркинга биће задужено предузеће „Извор“, а плаћаће се СМС поруком, куповином карте у трговинским радњама у близини зоне наплате или директно код овлашћених радника – контролора.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...