Насловна Друштво Слава Богословије: Саборност ученика јача и од короне

Слава Богословије: Саборност ученика јача и од короне

-10 C
Foča

Ученици и професори Средње богословске школе Светог Петра Дабробосанског у Фочи, заједно са званицама и вјерним народом, прославили су данас свог небеског заштитника чије име носи ова школа.   

Припремајући се за свештенички и вјероучитељски позив и живећи у интернату који се налази у школском кругу, гдје заједно дијеле и добро и зло, ученици Богословије уче се заједништву, чиме и у пракси свједоче Христове ријечи из Јеванђеља: “Гдје су два или три сабарана у име моје, ондје сам и ја међу њима”.

“Ја сам из Љубиња из шесточлане породице, међутим, овдје је породица много већег обима и заиста је један лијеп осјећај заједништва који се ријечима не може описати”, каже ученик четвртог разреда Горан Брборић.

А колико су завољели  богословски позив најбоље се показало за вријеме прекида наставе због епидемије вируса корона.

Тако је Горан једноставно морао бар једном мјесечно да дође у Фочу, када би нашао неки превоз из Љубиња, како каже, само да га жеља мине.

Дошао би у школски круг, мало прошетао и након сат два враћао би се кући.

“Након шест мјесеци, Богу хвала, коначно, уз изобиље задовољство, вратили смо се у нашу школу. Осјећај је величанствен. Мислим да било каква невоља да нас задеси, она не може да наруши саборност наше Цркве која се, како је говорио Свети Петар Дабрoбосански, као добра мати брине за све нас”, појашњава будући богослов из Љубиња.

Фочанска Богословија ове године слави два јубилеја- 25 година од почетка рада, када је постала привремено боравиште избјегличке Богословије Света три јерарха из манастира Крка у Хрватској, те 20 година откако носи име Светог Петра Дабробосанког.

Због епидемије вируса корона крсна слава обиљежена је скромно, а за наредну годину помјерена је прослава ова два јубилеја.

Ректор Богословије Љубомир Пријовић истиче да су плодови двоиподеценијског рада ове школе видљиви у цијелом свијету, те да нема континента гдје нема неког њиховог ученика да обавља своју свештеничку дужност.

“Послије завршене средње школе, ученици по благослову својих надлежних архијереја треба да упишу богословски факултет, да би усавршили своје знање и након тога били распоређени на свештеничку, професорску или вјероучитељску службу”, рекао је Пријовић.

Он је напоменуо да се у школи и интернату придржавају свих прописаних мјера заштите од вируса корона.

Школовање у Богословији Светог Петра Дабробосанског траје пет година, а тренутно је похађају 54 ученика.

Посљедњи текстови

Мештревац добио струју, настављена поправка далековода

Сви кварови на далеководу Мештревац отклоњени су и потрошачи у том фочанском селу имају струју, потврђено је за Радио Фочу у електродистрибутивној...

Заваит и дио Челебића добили струју, почела поправка далековода у Мештревцу

Радници фочанске Електродистрибуције успјели су да отклоне кварове на дијелу електромреже, па су након више дана електричну енергију добили мјештани Заваита и...

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први...

Крсто Ивановић искључен из фочанског ДНС-а

Предсједништво ОО Демократског народног савеза Фоча искључило је из чланства ове партије Крста Ивановића због кршења Статута и непоштовања одлука органа странке,...

Снијег узроковао нове кварове на далеководима

Због снијега који је јуче падао на подручју Фоче, без електричне енергије су Тјентиште, Бунови, Козја Лука, Брусна, Годијено и Слатина. Без...