Насловна Друштво Слава Богословије: Саборност ученика јача и од короне

Слава Богословије: Саборност ученика јача и од короне

2 C
Foča

Ученици и професори Средње богословске школе Светог Петра Дабробосанског у Фочи, заједно са званицама и вјерним народом, прославили су данас свог небеског заштитника чије име носи ова школа.   

Припремајући се за свештенички и вјероучитељски позив и живећи у интернату који се налази у школском кругу, гдје заједно дијеле и добро и зло, ученици Богословије уче се заједништву, чиме и у пракси свједоче Христове ријечи из Јеванђеља: “Гдје су два или три сабарана у име моје, ондје сам и ја међу њима”.

“Ја сам из Љубиња из шесточлане породице, међутим, овдје је породица много већег обима и заиста је један лијеп осјећај заједништва који се ријечима не може описати”, каже ученик четвртог разреда Горан Брборић.

А колико су завољели  богословски позив најбоље се показало за вријеме прекида наставе због епидемије вируса корона.

Тако је Горан једноставно морао бар једном мјесечно да дође у Фочу, када би нашао неки превоз из Љубиња, како каже, само да га жеља мине.

Дошао би у школски круг, мало прошетао и након сат два враћао би се кући.

“Након шест мјесеци, Богу хвала, коначно, уз изобиље задовољство, вратили смо се у нашу школу. Осјећај је величанствен. Мислим да било каква невоља да нас задеси, она не може да наруши саборност наше Цркве која се, како је говорио Свети Петар Дабрoбосански, као добра мати брине за све нас”, појашњава будући богослов из Љубиња.

Фочанска Богословија ове године слави два јубилеја- 25 година од почетка рада, када је постала привремено боравиште избјегличке Богословије Света три јерарха из манастира Крка у Хрватској, те 20 година откако носи име Светог Петра Дабробосанког.

Због епидемије вируса корона крсна слава обиљежена је скромно, а за наредну годину помјерена је прослава ова два јубилеја.

Ректор Богословије Љубомир Пријовић истиче да су плодови двоиподеценијског рада ове школе видљиви у цијелом свијету, те да нема континента гдје нема неког њиховог ученика да обавља своју свештеничку дужност.

“Послије завршене средње школе, ученици по благослову својих надлежних архијереја треба да упишу богословски факултет, да би усавршили своје знање и након тога били распоређени на свештеничку, професорску или вјероучитељску службу”, рекао је Пријовић.

Он је напоменуо да се у школи и интернату придржавају свих прописаних мјера заштите од вируса корона.

Школовање у Богословији Светог Петра Дабробосанског траје пет година, а тренутно је похађају 54 ученика.

Последњи текстови

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...