Насловна Култура Слике Атанасија Поповића, првог академског сликара из Требиња, пред фочанском публиком

Слике Атанасија Поповића, првог академског сликара из Требиња, пред фочанском публиком

22.3 C
Foča

Изложба слика Атанасија Поповића, првог требињског академског сликара, тачније дио сталне поставке из меморијалне збирке коју чува Музеј Херцеговине у Требињу, стигла је и у Фочу.

Припадник прве академски школоване генерације умјетника у БиХ, који је рођен у трговачкој породици у старом граду у Требињу, академију у Бечу завршио је као најбољи студент у својој класи, за шта је награђен на крају школовања 1914. године, непосредно пред почетак Великог рата.

Овај изузетно надарени, марљиви и плодни сликар, након студија живио је у Дубровнику све до смрти 1948. године, гдје је радио и као професор цртања и историје умјетности у Учитељској школи и Вишој гимназији.

Међу Дубровчанима је био познат као сликар који је стварао на улици, у разним дијеловима града, осликавајући мотиве из свакодневног живота.

Између осталог, био је одличан портретиста, а на изложби која је постављена у галерији фочанског Музеја Старе Херцеговине заступљени су, између осталих, портрети његових родитеља, сестре, супруге, као и аутопортрет.

Као припадник старе академске школе, настојао је да што вјерније прикаже портретисани лик, речено је на отварању изложбе.

Познат је и као сликар социјалне тематике, о чему на изложби свједоче слике радника у рудницима и ливницама жељеза на којима је сликарским даром приближио тежину тих послова, затим слика сирочади, слика просјака испред манастира Тврдош или слика продавца ћилима у Сарајеву.

Из Музеја Херцеговине истичу да је Поповић све што је сликао показивао у пуној љепоти захваљујући управо његовој великој љубави према сликарском позиву, према људима и животу, те да су му критичари замјерали то што је био представник строго академског реализма и што није много одступао од задатих правила сликарских техника.

„Углавном је радио уља на платну, а изразито талентован био је у цртежу и Музеј Херцеговине посједује велики број његових цртежа и предложака за религиозне теме“, каже директор ове требињске установе Ивана Грујић.

Стална музејска поставка Меморијална галерија „Атанасије Поповић“ отворена је у Музеју Херцеговине у Требињу 1989. године, као поклон сликаревог брата Уроша Поповића.

„Без обзира на тај строги академизам, у смислу да је поштовао све каноне и у религиозној, али и у профаној умјетности, он је ипак кроз своја дјела исказивао и своја осјећања. Био је изузетан ерудита, образован човјек, благог духа, веома скроман, људи су га вољели, плијенио је пажњу пролазника, пошто је стварао на улици, тако да је ово мали кутак његове душе који смо показали публици, а његов свеобухватнији рад може да се види и доживи у сталној поставци“, рекла је Грујићева.

Она је додала да је један од првих и најзначајнијих босанско-херцеговачких сликара неправедно скрајнут у историји умјетности, а овакве изложбе су прилика да се укаже на вриједност и значај његовог великог стваралаштва.

Директор Музеја Старе Херцеговине Душанка Станковић навела је да је овом изложбом настављена сарадња два музеја и да ће и у наредном периоду размјењивати музејске поставке.

Фочаци ће изложбу моћи да погледају до 28. јуна.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...