Насловна Спорт Словенци најбољи у мушичарењу на Сутјесци и Доњим барама

Словенци најбољи у мушичарењу на Сутјесци и Доњим барама

18.6 C
Foča

Риболовци из Словеније, чланови Рибишке дружине „Блед“, побједници су 11. Купа јадранско-подунавских земаља у мушичарењу, који је данас завршен на Тјентишту на ријеци Сутјесци.

На тродневном такмичењу, које је у организацији Риболовне асоцијације јадранско-подунавских земаља и Спортско риболовног савеза БиХ први пут одржано у Националном парку „Сутјеска“, учествовало је 19 екипа, са укупно 57 риболоваца, из шест земаља- Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и БиХ.

И друго мјесто припало је Словенцима, екипи Рибишког савеза Словеније, док су се на трећо мјесто пласирали риболовци из Спортско-риболовног друштва „Бањалука“.

У појединачној конкуренцији највише спретности у овој необичној врсти риболова показао је Јозо Врбић из Шпортско-риболовног друштва „Огулин“.

Друго мјесто освојио је Рок Шпаровец из РД „Блед“, а треће Лука Песјак из РС Словенија.

Песјак је имао убједљиво највећи улов- 46 пастрмки и липљана дужих од 20 центиметара,па је добио посебно признање за највише уловљених риба, али се у коначном пласману морао задовољити трећим мјестом због специфичног начина бодовања и нешто више негативних бодова од двојице првопласираних.

Како то налажу правила спортског риболова, сва риба која је уловљена, враћена је у воду.

„Први пут сам овдје, Сутјеска је баш лијепа, мала ријека са пуно рибе. Најбитније је да те риба не види, тако да си све вријеме на кољенима и онда полако и стрпљиво пецаш“, рекао је Песјак.

Ловило се по секторима на ријеци Сутјесци и на зеленгорском језеру Доње баре.

Првог дана су били тренинзи и упознавање са ријеком и језером, а такмичење наредна два дана.

Директор НП „Сутјеска“ Александар Ковач каже да је oво тест и проба за будућа такмичења много већих формата.

“Не бјежимо ни од европских и свјетских такмичења, јер за то имамо све неопходне предуслове. У сарадњи са институцијама Републике Српске, на путу смо да ово претворимо у препознатљиву дестинацију уз помоћ наших пријатеља из Словеније, који имају завидно искуство у овој врсти спорта- мушичарењу или флај фишингу“, рекао је Ковач.

Предсједник Спортско-риболовног савеза БиХ Александар Којић каже да је такмичење одржано у прелијепом амбијенту Националног парка и да су сви такмичари презадовољни условима.

„Све похвале нашим домаћинима, лијепо су припремили стазу и омогућили одличне услове такмичарима. Било је доста улова и надамо се да ће ријека Сутјеска све више бити заступљена у овом виду такмичења“, рекао је Којић.

Ђорђе Клепић, предсједник Риболовне асоцијације јадранско-подунавских земаља, која постоји од 2005. године и која броји више од 20 земаља, истакао је да је НП „Сутјеска“ велико природно благо и да његове ријеке и језера пружају идеалне услове за спортски риболов.

Посљедњи текстови

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти...

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив...

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000...

Чајничанин ухапшен због прања новца

Полиција у Чајничу ухапсила је Чајничанина чији су иницијали С.Ж. који се сумњичи да је починио кривично дјело прање новца, чиме је...

Лаловићева књига обрачун са заборавом и позив да се у школе уврсти култура сјећања

Књига есеја Рада Лаловића „Памтим да бих постојао“ позив је надлежнима који састављају школске уџбенике да поезију о српским страдањима, са предложеним...