Насловна Друштво СО: Усвојен програм рада начелника Вукадиновића

СО: Усвојен програм рада начелника Вукадиновића

7.9 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас извјештај о раду начелника општине Милана Вукадиновића у претходној и програм рада за ову годину.

У програму за ову годину, на првом мјесту је рјешавање проблема  замућења воде из градског водовода при кишним падавинама, за шта су, како је навео Вукадиновић, већ формиране двије стручне групе.

Како је појаснио, једна група сагледава могућности унапређења санитарне зоне заштите изворишта, а друга ради на пројектовању евентуалног филтерског постројења за пречишћавање воде.

Стручни налази ове двије групе са приједлогом мјера пред одборницима требало би да се нађу на идућој сједници.

Старачки дом, са најмање 50 мјеста, како је истакао начелник Вукадиновић, дефинитивно ће се градити у Миљевини, након што су ријешени имовинско-правни проблеми, а инвеститор ће бити општина и за ту намјену у овој години планирано је 414.000 КМ, уз тражење додатних извора финансирања.

Вукадиновић је рекао да је, након што је прошле године изабран извођач радова и обављене све неопходне процедуре, прије два дана издата дозвола за градњу зграде за младе брачне парове у Доњем Пољу чиме су се стекли услови да извођач може да крене у изградњу објекта, у којем ће 50 младих породица добити могућност да по повољној цијени, тачније за 1.350 КМ по метру квадратном, купи прву стамбену јединицу.

„Рок градње је 24 мјесеца од издавања грађевинске дозволе“, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да је јавним позивом изабрано 38 породица, а да се на нови позив јавило још 20 породица и да је у току њихов одабир.

Идејно рјешење будуће зграде за младе парове

Уз старачки дом и зграду за младе брачне парове, велика инвестиција је и градња нове депонија, за шта је у овој години у буџету предвиђено додатних 300.000 КМ.

У прошлој години урађен је главни пројекат и издата еколошка дозвола, али се након протеста мјештана још чека на коначно рјешење.

Вукадиновић је рекао да је у току израда главног пројекта за нови студентски дом, за шта је општина обезбиједила земљиште у близини постојећег дома, те да је урађен главни пројекат за обалоутврде Дрине и Ћехотине за шта ће се у овој години тражити екстерна средства за прву фазу, а биће расписан и конкурс за избор инвеститора за изградњу градске гараже.

Вукадиновић је подсјетио да ће стадион у Доњем Пољу ове године добити вјештачку подлогу, за шта је Фудбалски савез обезбиједио више од 500.000, а општина 70.000 КМ, те да ће се радити и утопљавање зграде Центра за културу и информисање, као и уређење ограда и освјетљење на Јужном мосту слободе на Дрини и мостовима на Ћехотини.

У претходној години на подручју општине Фоча асфалтирано је 13 километара локалних путева, што је највише у једној години у послератној историји, оцијенио је начелник Вукадиновић, напоменувши да ће и ове године бити асфалтирано више локалних дионица у границама могућности.

Општина ће наставити да ургира код надлежних републичких институција да се побољша магистрална и регионална путна мрежа, рекао је он и подсјетио да су у току реконструкције магистралних путева према Шћепан Пољу и Драгочави.

Како је рекао Вукадиновић, у области привреде, издата је концесија за фабрику воде на Тјентишту, која ће запошљавати 20 до 30 радника, док је нови текстилни погон у Фочи запослио 17 радника, а у плану је запошљавање још десет.

Осим тога, општина ће наставити да помаже младим кадровима да одраде приправнички стаж.

Начелник општине је истакао да је у претходне двије године отплаћено 3,3 милиона марака кредитних задужења, а да није било нових задуживања.

Подсјетио је да је, између осталог, у претходној години реконструисана градска пијаца и да су при крају уређење платоа испред Храма Светог Саве и Трга краља Петра са фонтаном, а да ће се ове године те активности наставити прекопута трга уређењем простора испред Музеја Старе Херцеговине са постављањем бисте доктору Ристу Јеремићу.

Одборници скупштинске већине похвалили су активности извршне власти, док опозициони одборници сматрају да се недовољно ради и да се још чека на реализацију обећаних капиталих инвестиција.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...