Насловна Друштво СО Фоча: Усвојено кредитно задужење „Извора“ од пола милиона марака

СО Фоча: Усвојено кредитно задужење „Извора“ од пола милиона марака

25.3 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку о давању гаранције Предузећу за водовод и канализацију „Извор“ за кредитно задужење у висини од 500.000 КМ за капиталну инвестицију рјешавања проблема замућења воде и за финансирање обавеза.

Како је одлуком дефинисано, гаранција се „Извору“ даје да се кредитно задужи да би се са 200.000 КМ финаснирало рјешавање питања замућења воде на изворишту, те за финансирање пренесених обавеза и то обавеза опрема добављачима у износу од 92.179 КМ и обавеза за бруто плате и накнаде из радног односа и остале пренесене обавезе у износу од 207.821 КМ.

Директор „Извора“ Далибор Милановић упознао је одборнике да су, на препоруку геолошких стручњака, већ предузете одређене мјере за рјешавање проблема мућења воде, да је у те радове уложено 30 до 40 хиљада марака, и да се стање видно побољшало.

Он је рекао да ће се ти радови наставити за шта ће бити потребно инвестирати 200.000 КМ из кредитних средстава.

Други дио кредита, како је истакао Милановић, искористиће се за финансијско консолидовање предузећа. У том циљу интензинвије ће се радити и на наплати потраживања, прво покушајем договора са дужницима о начину измирења дуга, а затим и судским путем.

Током одборничке расправе, одборници СДС-а затражили су да се утврди одговорност за негативно пословање „Извора“ и за проблем мућења воде, сматрајући да се кредитом проблеми неће ријештити.

Одборници скупштинске већине указали су да је у сличној ситуацији прије неколико година било и предузеће „Комуналац“, када је општина дала гаранцију за кредитно задужење, што се, како су навели, показало као добро рјешење, јер се предузеће убрзо финаснијски консолидовало и данас стабилно послује.

Начелник општине Милан Вукадиновић је истакао да су на рјешавању проблема замућења воде ангажовани инжењери геологије из Фоче и Милића и да су они дали добре смјернице, па су почетни радови, који ће бити настављени, дали добре резултате, али да се и даље не може гарантовати да је то трајно рјешење.

Он је појаснио да је стручњак за филтерска постројења дао задатак извршној власти и предузећу „Извор“ да током предузетих мјера прате ниво замућења воде и да ће се на основу тих показатеља видјети да ли ће се морати посегнути за уградњу филтерских постројења за шта су понуђена три могућа рјешења.

Локални парламент размотрио је и информацију о пословању „Извора“, са извјештајима радних група о приједлозима и мјерама опоравка, те рјешавања питања замућености воде.

-Евидентан је недостатак прихода у односу на расходе, односно да предузеће послује са губитком, па су издате препоруке за опоравак, које су, иако нису у потпуности спроведене, дале резултате. Губитак у пословању из 2021. године у износу од око 192.000 КМ смањен је у 2022. години и износио је око 49.000 КМ. Овим није ријешена ликвидност предузећа, средства недостају, али у сваком погледу примијетан је опоравак. Са наставком провођења мјера у наредном периоду може се очекивати позитивно пословање-рекла је Раденка Срндовић, предсједница радне групе и општински интерни ревизор.

Потраживања предузећа у прошлој години износила су 1.435.414 КМ, за 47.219 марака мање него годину раније. За испоручену воду правна лица нису платила 565.802 КМ, грађани дугују 540.050 КМ. Остатак дуговања односи се на остале услуге.

-Постојећа потраживања неће угрозити ликвидност, могу је само поправити уколико се наплате. Овај проблем, како ми је познато, постоји од 2010. године, можда и од раније. Ријеч је о потраживањима од купаца која превазилазе годишњи приход овог предузећа. Приход се креће од милион, милион и 200 хиљада КМ, а ова потраживања су у 2012, 2016, 2021. и 2022. години износила око милион и по марака, што ће, уколико нису наплатива, застарила, створити губитак у наредним годинама-истакла је Срндовићева.

Одборници су упознати и са резултатима радне групе задужене за рјешавање проблема замућености воде из градског водовода.

Према ријечима Оливере Елез, члана радне групе састављене од геолога, машинских и грађевинских инжењера, међу главним узрочницима замућења воде у подземним врелима је ерозија тла.

-Међутим, и сама површинска прихрана подземних врела, када се природно јављају одрони, може да замути воду. Видјели смо да се мутноћа повећава и чим се у контактној зони са зоном санитарне заштите интензивније обавља експлоатација шуме, било да је ријеч о радовима шумарства или приватних лица. То нас упућује да би требало проширити ту зону и у њеном ширем подручју обезбиједити сталну контролу и сигнализацију, те другим мјерама упутити све који се туда крећу да се уздржавају од било каквих активности које изазивају ерозију тла-рекла је Елезова.

За наредни период најављена је већа ангажованост на наплати рачуна за воду и канализацију, те осталих услуга које пружа предузеће „Извор“.

Посљедњи текстови

Унаприједити саобраћајну инфраструктуру, проширити капацитете Медицинског факултета

Унапређење саобраћајне инфраструктуре на подручју Фоче, градња новог студентског павиљона и новог објекта овдашњег Регионалног центра Института за јавно здравство РС, капитални...

Уједињена Српска: Чврста подршка институцијама Републике Српске

Уједињена Српска чврсто стоји у одбрани институција Републике Српске, било да је ријеч о предсједнику Републике, о другим институцијама или питању њене...

Помен за погинуле хероје на Кобиљачи

На данашњи дан 1995. године, у рејону Кобиљаче на Трескавици погинуло је 13 бораца Војске Републике Српске. Својим херојством и пожртвованошћу уткали...

Сутјеска дочекује Фамос

У заосталој утакмици седмог кола Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске данас дочекују Фамос из Источне Илиџе. Са 10...

Више приградских насеља и села сутра без струје

Више приградских насеља и села на подручју општине Фоча сутра ће бити без напајања електричном енергијом, због радова у Електропреносовој трафостаници.

Срђан Драшковић изабран за новог предсједника ОО Уједињене Српске

Срђан Драшковић изабран је за предсједника Општинског одбора Уједињене Српске у Фочи. На изборној скупштини Одбора истакнуто је да ће у фокусу...

Фоча: Усвојена Резолуција о заштити и неповредивости права Српске

Одборници Скупштине општине Фоча једногласно су усвојили резолуцију у којој се изражава подршка институцијама Републике Српске у борби за заштиту надлежности Републике...

СО Фоча: Проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку којом је проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“ са којих се Фоча снабдијева...

Усвојен Извјештај о извршењу Буџета за прву половину 2023.

Извјештај о извршењу Буџета Општине Фоча за прву половину ове године усвојен је на данашњој сједници локалног парламента. За овај документ гласало...

Сјећање на српске јунаке страдале на Трескавици

Код Централног споменика погинулим борцима и цивилима сутра ће бити служен парастос за припаднике Војске Републике Српске који су погинули 4. октобра...