Насловна Друштво СО Фоча: Функционерима нижа плата, одборници без накнада за рад у комисијама

СО Фоча: Функционерима нижа плата, одборници без накнада за рад у комисијама

13.9 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча донијели су одлуку којом ће плате општинских функционера бити смањене за 20 одсто на основу броја становника, док ће мјесечни одборнички додатак износити 406 КМ. Према тој одлуци одборници и запослени у локалној управи у будуће неће примати новчану накнаду за рад у комисијама.

Начелник Одјељења за финансије општине Фоча Драган Ивановић објашњава да је одлука предложена јер до сада у потпуности није поштована ранија одлука о платама функционера и новчаном додатку за одборнике, наводећи да су раније исплаћивани мањи износи у односу на утврђене.

-Из тог разлога начелник Вукадиновић предложио је ову одлуку, како не бисмо отварали могућност судских спорова и трошкова. Првобитна идеја нам је била да коефицијенти за плате функционера остану исти и да се само додатак од 30 одсто по основу критеријума на основу броја становника смањи на 10 одсто. Међутим, у међувремену је дошло до промјене закона о раду, који је промијенио одређене категорије када су у питању плате. Тако да се сада плате буџетских корисника локалне самоуправе обрачунавају на основу коефицијената. Плата се не утврђује на основу основне и бруто плате, већ постоје одређени коефицијени који су били и у прошлој одлуци, а сада су само увећани за порез на доходак од 10 одсто. Једноставно је провјерити, садашњи закон је такав да је у основној плати укључен и порез на доходак- рекао је Ивановић.

Када је ријеч о мјесечним додацима одборници ће примати 40 одсто од просјечне плате запослених у општинској управи, не укључујући функционерске плате.

-Просјечна плата износи 1.017 КМ и 40 одсто од просјечне плате биће исплаћивано као мјесечни одборнички паушал. Поред тога, овом одлуком одборник СО Фоча који присуствује закључењу брака оствариваће право на новчану накнаду у износу од 30 КМ, а за вјенчање ван зграде Општине Фоча добијаће 50 КМ. Накнаду од 30 КМ за учешће у радним тијелима примаће само чланови комисија изван СО Фоча, док одборници и запослени у локалној управи више неће примати те накнаде-рекао је Ивановић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да ће поштовати закон и одлуке Скупштине, те да запослени у локалној управи неће користити додатне погодности.

-Као начелник општине укинуо сам плаћање службених телефона. Ми немамо службене телефоне и ја их нећу одобрити за начелнике одјељења, као и за било ког другог функционера. Службени аутомобили ће се користити у току радног времена, за службене потребе и у наредном периоду наставићемо тако да се понашамо- рекао је Вукадиновић.

Опозициони одборници наводе да су плате функционера и одборнички додаци и даље високе, те да би се њиховим умањењем могло поправити стање у општинском буџету. Уштеде у буџету могуће су и укидањем накнада за вјенчања, сматра СДС-ов Огњен Бодирога.

-Требамо да заслужимо одборнички паушал. Не може сваки одборник да има исто примање. Није исти неко ко константно дискутује, даје приједлоге и неко ко ћути. Мој приједлог је да пуни паушал од 406 КМ прима одборник који највише дискутује, затим да се направи пресјек колико дискутују остали одборници, па потом на основу процената исплаћивати паушал. Одборници не требају да примају накнаду за вјенчања јер нико у Херцеговини не прима ту накнаду-истакао је Бодирога.

Овај приједлог опозиционих странака, као и приједлог према којем би одборнички додатак износио 369 КМ одборници фочанског парламента нису подржали.

Током јучерашњег редовног засједања Скупштина општине Фоча именовала је Ивана Видојевића за вршиоца дужности ЈЗУ „Апотека“ Фоча, умјесто Мирослава Матовића, који је поднио оставку.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...