Насловна Спорт Стадион крај Ћехотине спреман за фудбалски спектакл

Стадион крај Ћехотине спреман за фудбалски спектакл

8.3 C
Foča

У Фудбалском клубу „Сутјеска“ и ове године су дали све од себе да Градски стадион у Фочи заблиста пред почетак Фудбал френдса, чиме су створени сви услови за још један спортски спектакл, истичу из овог клуба.

На 16. Фудбал френдсу, који почиње сутра и трајаће до недјеље, 31. јула, учествују  „Црвена звезда“ из Београда, „Војводина“ из Новог Сада, „Ријека“, сарајевски „Жељезничар”, „Академија Пандев“ из Струмице, бањалучки „Борац”, никшићка „Сутјеска” и домаћа “Сутјеска”.

Спортски директор фочанске „Сутјеске“ Никола Мојовић каже да су сви у клубу, упркос тропским врућинама претходних дана, учинили велики напор да терен и стадион буду у идеалном стању.

„Окречене су и уређене свлачионице, клупске просторије и собе, трибине и стадион комплетно су очишћени, травњак идеално припремљен, тако да су створени сви услови за истински фудбалски спектакл, да младе наде са простора бивше Југославије покажу шта знају“, наводи Мојовић.

Он истиче да је Фудбал френдс од огромног значаја за Фочу и младе играче, не само „Сутјеске“, већ и свих клубова учесника.

„То је први турнир таквог карактера, та идеја је потекла у Фочи, а касније су слични турнири направљени у Етно селу Станишићи, у Сарајеву, на Златибору и Копаонику, али ми се можемо похвалити да смо први дали такву идеју- спајање свих бивших република Југославије кроз фудбал. Овај турнир је велики доживљај за сваког младог играча“, каже Мојовић.

Фудбал френдс је изњедрио велики број данас познатих фудбалера и репрезентативаца својих земаља, попут Сергеја Милинковића Савића, Марка Грујића, Страхиње Павловића, Рада Крунића, Хариса Вучкића, Марка Вешовића и других, што је, истиче Мојовић, велики стимуланс за младе играче, садашње и будуће учеснике Фудбал френдса, да и они крену њиховим путем.

Мојовић наводи да су претходне двије године, када због епидемије вируса корона није било турнира, млади фудбалери остали ускраћени наступа на овој престижној фудбалској смотри младих талената.

Учесници редовно истичу да је Фудбал френдс по много чему специфичан, а највише издвајају, одушевљени гостпримством, срдачност Фочака.

Мојовић каже да се сваке године потруде да се сви учесници осјећају што љепше, од самог доласка у Фочу дан пред почетак, преко утакмица, слободног времена до затварања турнира.

„Свака екипа има свог домаћина, некога ко може да их упозна са љепотама Фоче, са културом нашег града и са свим што Фоча може да понуди“, наводи Мојовић.

Сви учесници ће бити смјештени у Студентском дому, што је прилика да се друже и ван терена, а многи од њих у први план и стављају чињеницу да се захвљајујући томе што су сви на једном мјесту много боље упoзнају и зближавају.

„Како је изражено и у називу турнира, ово је стицање пријатељства кроз фудбал“, каже Мојовић.

За играче у увом узрасту прави је доживљај да играју под рефлекторима и пред већим бројем гледалаца, што немају често прилику, па је и то једна од специфичности Фудбал френдса.

„То је необично и за “Звезду” и “Ријеку” и за те мало веће клубове, јер и њихови дјечаци ријетко имају прилику да играју под рефлекторима, а поготово пред оволико гледалаца колико долази на Фудбал френдс, јер обично играју на помоћним теренима у јутарњим терминима, а у публици су углавном родитељи и менаџери. Фоча је град фудбала, град спорта и трибине су прилично испуњене, посебно на отварању и у финалу“, напомиње спортски директор „Сутјеске“.

Још једна ствар која Фудбал френдс издваја од осталих сличних турнира је округли сто на којем представници клубова и различитих система рада са дјецом размјењују знања и искуства.

„И ове године организујемо округли сто и то под називом „Фудбал- мост пријатељства“, а биће промовисана и монографија под тим именом о првих 15 година овог турнира“, додао је Мојовић.

Имајући у виду колико је данас познатих фудбалера играло на Фудбал френдсу, није погрешно рећи да публика на овом турниру има прилику да буде свједок стасавања будућих фудбалских звијезда.

Та чињеница би требало да буде најбољи позив свима који воле фудбал да дођу на стадион крај Ћехотине и наредна три дана уживају у љепоти игре са лоптом.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...