Насловна Друштво Стручни скуп сестринства: Промовисана монографија „Коријени постојања сестринства регије Фоча"

Стручни скуп сестринства: Промовисана монографија „Коријени постојања сестринства регије Фоча”

28 C
Foča

На Медицинском факултету у Фочи јуче је одржан Први стручни скуп сестринства, у организацији овог факултета и Катедре за здравствену његу, поводом обиљежавања Међународног дана сестринства, као и 15 година постојања студијског програма Здравствена њега.

На студијском програму Здравствена њега Медицинског факултета у Фочи, у протеклих 15 година дипломирало је 198 студената, мастер студије завршило је њих 13, а докторске два студента. На овом студијском програму наставу тренутно похађа 127 студената. Међународно вијеће медицинских сестара и техничара процјењује да ће до 2030. године, на глобалном нивоу, недостајати око 13 милиона радника ове струке, рекла је руководилац катедре за здравствену његу Доц. др  Јелена Павловић: „Свјетска здравствена организација, већ годинама, указује на важност улагања у сестринску професију и у континуирано образовање медицинских сестара и техничара. Овогодишњи слоган, са којим обиљежавамо Међународни дан сестринства, гласи „Улагањем у сестринство и поштовањем права, до глобалног здравља“. Сестринство је једна врло актуелна и креативна професија, која тражи доста улагања, труда и учења, али и љубави према послу и пацијентима“, рекла је Павловићева.

На Првом стручном скупу сестринства на Медицинском факултету у Фочи промовисана је и монографија „Коријени постојања сестринства регије Фоча”, навела је Павловићева: „Публикација је писана у два поглавља. Кроз прво поглавље јасно се види историјски развој сестринске професије на нашим просторима, док се у другом поглављу говори о оснивању академског образовања медицинских сестара и техничара. Са задовољство промовишемо ову монографију и надамо се да ће се она читати и оставити траг како би се памтила добра дјела медицинских сестара из Фоче“.

Аутори првог дијела монографије су Драгица Вељовић, Петра Крунић, Милена Трифковић и Александар Самоуковић, док су други дио монографије писали Јелена Павловић, Сандра Матовић, Наташа Хаџивуковић и Срђан Живановић.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...