Насловна Друштво Студенти у Фочи добровољно даровали крв

Студенти у Фочи добровољно даровали крв

19.5 C
Foča

Акција добровољног давања крви у којој учествују студенти Универзитета у Источном Сарајеву након Пала настављена је у Фочи. Акцији су се одазвали студенати Медицинског факултета и Православног богословског факултета „Свети Василије Отрошки“.

Двадесетједногодишњи Александар Николић, студент друге године медицине, један је од 40 студената који су се пријавили да дарују драгоцјену течност. У акцијама добровољног давања крви учествује од пунољетства.

-Крв дајем од своје 18. године и ово ми је пети пут. На то сам се одлучио јер је давање крви онима којима је потребна једноставно хуман гест-рекао је Николић.

Међу редовним даваоцима је и Бањалучанка Душка Граховац, студент друге године специјалне едукације и рехабилитације. Крв дарује трећи пут.

-Крв је увијек некоме потребна и то је једини разлог зашто сам се одлучила да је дарујем. На крају крајева и за наше здравље је добро да дајемо крв-истакла је Граховац.

Хуману акцију организовала је Републичка организација Црвеног крста у сарадњи са Унијом студената Републике Српске и Студентским парламентом Универзитета у Источном Сарајеву.

-Ова акција на Медицинском факултету у Фочи је друга у низу планираних. Прије мјесец дана имали смо акцију на Економском факултету у Палама гдје су прикупљене 33 дозе крви. Наредна ће бити у Источном Сарајеву на Електротехничком факултету, а потом и у Бијељини-рекао је стручни сарадник за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Републике Српске Миљан Клачар.

Одзивом студената у Фочи задовољни су у кровној студентској оранизацији Републике Српске.

-Много сам радостан јер је ова акција заживјела и што ће дати резултат. То нам је веома важно и жеља нам је да пређе у традицију. Да не буде прва и посљедња и да на овај начин код младих људи проширимо свијест о значају даровања крви-рекао је генерални секретар Уније студената Републике Српске Немања Митровић.

У Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске истичу значај акције добровољног давања крви и захвалност свим пријављеним студентима.

-Акција се на Медицинском факултету у Фочи први пут организује на овом нивоу и задовољни смо њеним одвијањем. Имамо 40 пријављених потенцијалних давалаца крви и видјећемо колико ће на крају бити узето доза. Не могу да кажем да тај број није битан, али је важно да код ових младих људи пробудимо свијест о добровољном давалаштву крви, те да осјете потребе друштва за таквим чином-рекала је шеф Службе Фоча, Завода за трансфузијску медицину Српске Сенка Милић.

Послије акције на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву добровољно давање крви биће организовано и на факултетима Универзитета у Бањалуци.

Посљедњи текстови

Требињка и Невесињац шампиони „Уличне трке кроз Фочу“

Сара Томић из Атлетског клуба „Требиње“ и Невесињац Урош Гутић који наступа за бањалучки Атлетски клуб „Борац“ побједници су „Уличне трке кроз...

Предавање ПУ Фоча у средњој школи

У Средњошколском центру одржано је предавање за ученике трећих разреда, које је организовала Полицијска управа Фоча на тему опасности посједовања и коришћења...

Млади музичари представили раскошан таленат фочанској публици

Ученици Основне музичке школе Фоча одржали су годишњи концерт и представили резултате рада у протеклих годину дана. У Градском позоришту наступило је...

Наставља се градња излетишта у Закмуру- трећа радна акција

Мјештани села Закмур и Oдбор за изградњу излетишта Бешће раван организују сутра трећу радну акцију за изградњу излетишта. Циљ...

Аутомобили, семафори, роботи, космонаути… Након двије године одржан маскенбал

Фочански Дјечији вртић “Чика Јова Змај” организовао је, након двије године паузе, традиционални дјечији маскенбал у којем је учествовало више од 300...