Насловна Друштво Сутра 27. рођендан Медицинског факултета

Сутра 27. рођендан Медицинског факултета

14 C
Foča

Медицински факултет у Фочи обиљежиће сутра Дан факултета- 15. октобар и 27 година постојања и рада у Републици Српској као члан Универзитета у Источном Сарајеву.

У складу са епидемиолошком ситуацијом, скромна свечаност биће одржана у просторијама Факулета у 12.00 часова.

У саопштењу Декената, поводом Дана факултета, наводи се да је ова вискошколска установа свој рад током протеклих 27 година посветила постизању највиших стандарда у образовању, истраживању и здравственој њези.

Из Деканата истичу да се Медицински факултет у Фочи наметнуо као један од лидера у побољшању здравља људи кроз образовање вјештих и друштвено одговорних доктора медицине и стоматологије, дипломираних специјалних едукатора и рехабилитатора и дипломираних медицинара. 

„У протеклој години, захваљујући уложеним напорима наставника и сарадника Факултета, успјели смо да помјеримо границе на пољу наставе, истраживања, медицинских услуга и улоге Факултета у друштву. Подржавајући реформске процесе у високом образовању, први у Републици Српској организовали смо наставу на студијском програму Медицина на енглеском језику и уписали првих 53 студената на овај студијски програм. Ове године, уписали смо и рекордан број студената ( њих 210) на интегрисане студије Медицине и Стоматологије, као и први циклус студија Здравствене његе и Специјалне едукације и рехабилитације“, истиче се у саопштењу.

Са овог факултета поручују да ће наставити са унапређењем наставног процеса кроз организацију докторских студија из области биоинжењеринга и медицинске информатике заједно са Електротехничким и Машинским факулетом Универзитета у Источном Сарајеву, а планирају да наредне године упишу и прву генерацију страних студената на студијски програм Стоматологија на енглеском језику.

„На нашем факултету тренутно се имплементирају три Ерасмус плус пројекта који ће резултирати увођењем дуалног образовања, кратких циклуса студија и  модерних платформи за учење. Наставници и сарадници факултета тренутно имплементирају 11 научних пројеката, чијом реализацијом ћемо дати допринос развоју Универзитета у Источном Сарајеву, цјелокупног простора високог образовања у Српској и БиХ, али и унаприједити област научно-истраживачког рада“, напомињу из Деканата.

Наводе и да су медицинске услуге и улогу Факултета у друштву ојачали потписивањем уговора о сарадњи са Фондом здравства Републике Српске којим је пружање стоматолошких услуга Специјалистичког центра за стоматологију Медицинског факултета у Фочи омогућено уз упутницу породичног љекара.

Подсјећају и да су током борбе са пандемијом вируса корона њихови студенти, наставници и сарадници, кроз рад у Инфо центру, били на располагању становништву Републике Српске, те да ће свој допринос широј друштвеној заједници дати и кроз истраживање колективног имунитета на ковид 19 које ће спровести заједно са колегама са Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, Института за Јавно здравство Српске и Свјетском здравственом организацијом.

„Властитим средствима и уз помоћ општине Фоча реализујемо и пројекат надоградње трећег спрата зграде факултета. Упоредо с тим, захваљујући Влади Републике Српске, реализује се пројекат енергетске ефикасности зграде Факултета, а завршетком тих пројеката добићемо 1.100 метара квадратних корисне површине, односно шест учионица, конгресну салу, нову библиотеку и друге садржаје који ће нам омогућити бољу и квалитетнију организацију наставе на сва три циклуса студија“, истакли су из Деканата.

Последњи текстови

Одбојкаши Маглића огорчени на Савез БиХ, болест их спријечила да се боре за бодове

У Одбојкашком клубу „Маглић“ из Фоче, у којем су шесторица првотимаца са симптомима вируса корона у изолацији, огорчени су на Одбојкашки савез...

Општина Фоча: Подршка вантјелесној оплодњи

Општина Фоча расписала је конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, што је једна од редовних мјера у оквиру пронаталитетне политике,...

ОШ „Свети Сава“ у програму енергетске ефикасности

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговор са представницима Министарства урбанизма, грађевинарства и екологије Републике Српске о реализацији пројекта енергетске ефикасности...

Шеранић: Обустава наставе превентивна мјера

Поновно затварање школа и онлајн настава у Српској изазавали су велико незадовољство јавности. Најнезадовољнији су родитељи који тврде да...

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра...