Насловна Друштво Суша смањила понуду домаћих производа на фочанској пијаци

Суша смањила понуду домаћих производа на фочанској пијаци

22.3 C
Foča

Поред велике суше и недостатка воде произвођачи воћа и поврћа у Фочи успијевају да узгоје своје производе и понуде их Фочацима на градској пијаци.

Цијене домаћих производа у Фочи још увијек нису расле и скоро да се и не разликују од оних у продавницама, али произвођачи тврде да ће до јесени цијене воћа и поврћа, али и млијечних производа бити веће.

Ове суботе, на фочанској пијаци цијена парадајза је двије марке, краставац је марку, док су домаће паприке три марке. Блитва се може купити по цијени од 2,5 КМ, колико кошта и црни лук, док је бијели лук 15 марака. Боранија је пет марака, а кромпир 1,5 КМ.

Понуда воћа на градској пијаци је слабија, па се на тек понекој тезги могу наћи малине које коштају 12 марака, аронија је 10, брескве двије марке а јабуке марку.

Винка Радовић из Слатине стални је продавац на фочанској пијаци. Каже да имају довољно воде те да им суша није нанијела велику штету на усјевима: „Ми имамо добру воду, тако да успијевамо све да одржимо. Посадила сам 10.000 струка купуса и задовољна сам узгојем. Задовољна сам и продајом, све што донесем на пијацу ја продам, јер ме грађани знају и знају да је све на мојој тезги домаће“.

Милена Јоковић на пијаци продаје млијечне производе. Суша много  утиче на квалитет млијека, а услијед великих врућина испаша стоке на пашњацима скоро је немогућа: „Суша је траве нема, стока нам је стално у шталама. Због тога је реално и да цијене млијечних производа буду веће, јер је поскупјело и сијено, али народ нема пара па је онда и тешко дићи цијене“.

„Суша је, поврће слабо успијева а и стока нема шта да једе. Али ето продајемо понешто сваке суботе, од сира и млијека па до јаја, воћа и поврћа, шта имамо изнесемо на пијацу. Цијене су приступачне а и доста народа цијени домаће производе, па имамо и сталне купце“, рекла је Цмиља Анђелић из Орахова која поред млијечних производа продаје и воће и поврће, које узгаја на свом имању.

На пијаци у Фочи цијена бијелог мрса и масног сира је 10 марака, крављи сир је седам а домаће млијеко 1.70 марака. Домаћа јаја цијене се 0,40 марака по комаду.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...