Насловна Друштво СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

29 C
Foča

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу ово усмјерење шумарске школе, одлуком Владе Српске, примати републичку стипендију од 100 марака мјесечно уз плаћене путне трошкове.

Директор Средњошколског центра Крсто Ивановић каже да ће се ове године уписати једно одјељење расадничара трећег степена од 20 ученика.

„Ово је шумарски и пољопривредни крај, имамо шумарску школу и за занимање расадничара испуњавамо све услове. Од општине ћемо добити пластеник од 100 квадрата, који ћемо поставити иза школе за практични дио наставе, а наставни кадар годинама посједујемо“, каже Ивановић.

Он истиче да су, након завршеног трогодишњег образовања за расадничара, велике могућности за запослење како приватно, тако и у предузећима која се баве узгојем садница воћа и шуме, те расада поврћа.

„Прије и заврше, прије дођу и до засполења, могу посао да обављају и самостално, бавећи се расадничком и пластеничком производњом, производњом садница воћа и садница за пошумљавање, малинарством“, наводи директор фочанског Средњошколског центра.

Ивановић додаје да ће стипендија много значити дјеци и родитељима.

„У том узрасту 100 марака мјесечно је лијеп извор прихода и ученици ће знати да цијене тај новац“, оцијенио је Ивановић.

У Фочи као туристичком центру са јединственим природним љепотама, међу којима предњаче атрактивне дестинације Националног парка „Сутјеска“ и рафтинг ријеком Таром, све је више кампова, ресторана и других угоститељских објеката, па је повећана тражња за квалификованом радном снагом- конобарима и куварима.

До 2012. у оквиру Средњошколског центра постојала је средња угоститељска школа, чије обнављање је у плану, али је проблем, наводе у школи, што послодавци који су заинтересовани да приме ученике на практичну наставу, не испуњавају услове које је прописало Министарство просвјете, односно не посједују менторе са дипломом више школе за ту струку.

„Потребно је да послодавци обезбиједе квалификоване менторе који ће радити са дјецом и да измирују обавезе према ученицима који долазе на праксу, односно да им плаћају законом предвиђени проценат од просјечне плате“, каже Ивановић.

У школи се, ипак, надају да ће успјети да уведу занимање конобара и кувара, јер је, како напомињу, и послодавцима у интересу, имајући у виду све већи број страних туриста који долазе у Фочу, да имају школовану радну снагу са познавањем страних језика.

Средњошколски центар Фоча ове године планирао је да упише укупно 145 ученика и то три одјељења гимназије, и по једно одјељење медицинске и економске школе, те шумарских техничара и расадничара.

Последњи текстови

Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

Епидемиолошка ситуација у Фочи се погоршава и расте број позитивних лица на вирус корона, због чега стручњаци упозоравају на строго придржавање прописаних...

ОО СДС: Скромно обиљежавање Петровдана због епидемиолошке ситуације

Због тренутне ситуације изазване вирусом корона и према препорукама Кризног штаба ОО СДС Фоча неће бити у могућности да крсну славу, Петровдан,...

Oбјављени резултати конкурса за општинске стипендије

Општина Фоча објавила је данас резултате конкурса за додјелу стипендија за академску 2019 / 2020. годину, у којој ће се из локалног...

До 15.јула пријаве за бањско лијечење ратних војних инвалида

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида саопштено је да је пројекат бањског лијечења за ту категорију, који је био обустављен, поново одобрен...

Сунчано и веома топло вријеме

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано и веома топло вријеме, уз даљи пораст температуре ваздуха која ће достићи и...