Насловна Друштво СШЦ Фоча: Ученици чули потресно свједочење о вожњи под дејством алкохола

СШЦ Фоча: Ученици чули потресно свједочење о вожњи под дејством алкохола

11.6 C
Foča

Ученици завршних разреда Средњошколског центра у Фочи данас су се кроз потресно свједочење Дејана Трнинића, који је прије 22 године тешко повријеђен у саобраћајној несрећи, могли упознати колико је важно поштовати саобраћајна правила.

Предавање је одржано у оквиру кампање “Кад се живот преокрене” Агенције за безбједност саобраћаја Српске и Центра за професионалну рехабилитацију из Бањалуке.

Дејан Трнинић данас се креће уз помоћ штака.

Као деветнаестогодишњак имао је тешку саобраћајну несрећу у којој је повриједио кичму, након чега је четири године провео у инвалидским колицима.

“Дјелимично сам се опоравио и дан данас сносим посљедице те саобраћајне незгоде. Возио сам под дејством алкохола, нисам био везан, а с обзиром да сам тада био њиховог узраста, кроз то своје искуство желим да се обратим ученицима, да их упозорим на све оно што их очекује када постану млади возачи”, рекао је Трнинић.

Он је будућим возачима поручио да возачко искуство стичу полако, поштујући правила, а прије свега да избјегавају вожњу под дејством алкохола, да поштују ограничења брзине и да не користе мобилни телефон у вожњи.

Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске каже да предавања ученицима, који су на прагу полагања возачких испита, држе у сарадњи са лицима са инвалидитетом, која су за то прошла посебну обуку.

“Сматрамо да када неко ко је учествовао у саобраћајној незгоди исприча своју животну причу, оставља на ученике много јачи утисак и доста утиче на њихово касније понашање у саобраћају. Наравно, кроз цијелу презентацију причамо и о елементима безбједности саобраћаја, на шта посебно морају да обрате пажњу да би били безбједнији”, навео је Торбица.

На крају предавања ученицима су подијељене “пијане наочаре”, да би им се на практичан начин приближило како алкохол утиче на организам и које све моторичке способности губе при управљању возилом у пијаном стању.

Предавања су прије Фоче одржана у Требињу и Билећи, а наредно је у Вишеграду.


Предвиђен је обилазак 15 општина и градова у Српској. 

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.