Насловна Друштво СШЦ Фоча: Ученици чули потресно свједочење о вожњи под дејством алкохола

СШЦ Фоча: Ученици чули потресно свједочење о вожњи под дејством алкохола

31.1 C
Foča

Ученици завршних разреда Средњошколског центра у Фочи данас су се кроз потресно свједочење Дејана Трнинића, који је прије 22 године тешко повријеђен у саобраћајној несрећи, могли упознати колико је важно поштовати саобраћајна правила.

Предавање је одржано у оквиру кампање “Кад се живот преокрене” Агенције за безбједност саобраћаја Српске и Центра за професионалну рехабилитацију из Бањалуке.

Дејан Трнинић данас се креће уз помоћ штака.

Као деветнаестогодишњак имао је тешку саобраћајну несрећу у којој је повриједио кичму, након чега је четири године провео у инвалидским колицима.

“Дјелимично сам се опоравио и дан данас сносим посљедице те саобраћајне незгоде. Возио сам под дејством алкохола, нисам био везан, а с обзиром да сам тада био њиховог узраста, кроз то своје искуство желим да се обратим ученицима, да их упозорим на све оно што их очекује када постану млади возачи”, рекао је Трнинић.

Он је будућим возачима поручио да возачко искуство стичу полако, поштујући правила, а прије свега да избјегавају вожњу под дејством алкохола, да поштују ограничења брзине и да не користе мобилни телефон у вожњи.

Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске каже да предавања ученицима, који су на прагу полагања возачких испита, држе у сарадњи са лицима са инвалидитетом, која су за то прошла посебну обуку.

“Сматрамо да када неко ко је учествовао у саобраћајној незгоди исприча своју животну причу, оставља на ученике много јачи утисак и доста утиче на њихово касније понашање у саобраћају. Наравно, кроз цијелу презентацију причамо и о елементима безбједности саобраћаја, на шта посебно морају да обрате пажњу да би били безбједнији”, навео је Торбица.

На крају предавања ученицима су подијељене “пијане наочаре”, да би им се на практичан начин приближило како алкохол утиче на организам и које све моторичке способности губе при управљању возилом у пијаном стању.

Предавања су прије Фоче одржана у Требињу и Билећи, а наредно је у Вишеграду.


Предвиђен је обилазак 15 општина и градова у Српској. 

Посљедњи текстови

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана против...

Остаци десетак градова на подручју Фоче – свједоци моћи херцега од Светог Саве

Насловна фотографија: Остаци града Тођевца у кањону Хрчавке, слику уступио Музеј Старе Херцеговине Остаци десетак средњовјековних градова на подручју...

Тодовићева језичка ризница

            Из штампе је изашла 15. књига хроничара фочанског краја, Миленка Миша Тодовића, „Ономастика и топонимија Заврши код Фоче“.

Шаровић у Фочи: Ова регија заслужује боље путеве

Улагање у путну инфраструктуру и хидропотенцијал и стварање бољих услова за живот грађана међу главним циљевима су  програма Српске демократске странке, истакао...

Љепота исклесана у камену

У галерији Музеја „Старе Херцеговине“ синоћ је отворена изложба скулптура и цртежа Петра Хрануелија, умјетника из Загреба.                 Изложене...