Насловна Друштво Сјећање на српске јунаке са „вјечне страже“ на Трескавици

Сјећање на српске јунаке са „вјечне страже“ на Трескавици

10.6 C
Foča

Фочанска Организација породица погинулих бораца обиљежила је данас 26 година од погибије 13 бораца Фочанске бригаде Војске Републике Српске на планини Трескавици.

Код централног споменика погинулим борцима и цивилима служен је помен парастос за српске борце који су 4.октобра 1995. године, у неравноправној борби против вишеструко бројнијег непријатеља, јуначки страдали бранећи коту Кобиљача на платоу Трескавице.

Након 26 година, одржан је и комеморативни скуп на којем је Организација породица погинулих укратко подсјетила на биографије страдалих бораца, те упознала породице докле се стигло са процесом потраге за несталима.

Тијела неустрашивих српских бораца, међу којима су били и капетан Милан Малиш, начелник ПВО-а у Фочанској бригади, као и чувени командант интервентне јединице Недељко Вукадиновић Шиш, накнадно су размијењена, док још нису пронађени посмртни остаци Вељка Ивановића.

Наташи Радовић на Трескавици је погинуо супруг Радоје Радовић.

Његово тијело размијењено је 1. маја 1996.

„Погинуо је у 27. години, остало двоје дјеце, син од годину и ћерка од три године. Такорећи и не сјећају се оца, али сада су одрасли људи и гаје успомене, то нам је једино остало“, рекла је Радовићева.

Драгиња Вуковић остала је без сина Мирослава са 23 године.

„Четири године је био у рату и нажалост на самом крају рата је погинуо. Њих 13 дали су животе за овај град“, рекла је Вуковићева.

Предсједник фочанске Организације породица погинулих бораца Јанко Филиповић каже да у сарадњи са Инситутуом за нестала лица БиХ трагају за посмртним остацима Вељка Ивановића и дијелом посмртних остатака Радоја Радовића.

„Ушло се у поступак тражења на самом локалитету Кобиљача. Екипа је излазила у јуну, али потребна су логистичка средства у виду хеликоптера да се горе изађе, због минских поља, па смо у процесу изналажења начина да се дође до хеликоптерског превоза. Настављамо са потрагом, нећемо одустати до самог краја“, рекао је Филиповић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, у обраћању члановима породица и саборцима погинулих бораца, навео је да су се српски див јунаци у сами сутон рата, опкољени од вишеструко бројнијег непријатеља, борили до посљедњег метка, бранећи Фочу и Републику Српску.

Он је поручио да храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени.

Посљедњи текстови

Медицински факултет: Промовисани млади доктори, магистри и мастери

Медицински факултет у Фочи, један од стубова развоја медицине, медицинске едукације, истраживања и академског живота у Републици Српској поносан је на 104...

„Андрићева лица“ пред Фочацима

У фочанском Центру за културу и информисање отворена је изложба радова академске сликарке из Вишеграда Весне Нешковић о теми "Андрићева лица", која...

Милан Гаговић части суграђане јабукама

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић одлучио је да своје суграђане почасти са 400 килограма органске јабуке, коју узгаја на свом имању у...

Тродневна акција контроле возача

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас почиње тродневну акцију контроле возача под дејством алкохола, дроге или психоактивних лијекова с циљем побољшања стања...

У недјељу читаво подручје општине без струје

Због радова на реконструкцији 110КВ електропреносног далековода читаво подручје општине Фоча у недјељу ће бити  без електричне енергије, од 08,00 до 16,00...