Насловна Друштво Томовић: Помоћ вршњацима схватити важнијом од насиља

Томовић: Помоћ вршњацима схватити важнијом од насиља

4.6 C
Foča

Министарство унутрашњих послова Републике Српске проводи превентивну кампању „Стоп вршњачком насиљу“, усмјерену на подизање свијести и благовремено откривање овог вида насиља. У кампању је укључена и Полицијска управа Фоча.

Један од задатака кампање је и да се постигне већа укљученост просвјетних радника, родитеља и дјеце у ову проблематику, како би насиље било уочено на вријеме, конфликтни појединци идентификовани и нежељене посљедице спријечене.

За фочанске основце и средњошколце организована су предавања на којима су упознати са посљедицама вршњачког насиља и начинима заштите у таквим случајевима.

Активности посвећене спречавању насиља међу дјецом значајне су и да би се указало да вршњачко насиље у друштву не смије бити толерисано, јер уколико се не обраћа пажња, може да прерасте у кривично дјело или прекршај, кажу надлежни.

-Најчешћи облици вршњачког насиља су физичко, социјално, психичко, сексуално и дигитално насиље. Нису сва дјеца истог изгледа, тјелесне грађе, немају исти социјални статус и слично, што су главни узроци вршњачког насиља. Нека се дјеца посебним изгледом или начином понашања истичу и не уклапају у неке прихваћене животне стандарде, па буду означена од стране појединца или групе и постају жртве вршњачког насиља-рекао је начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић, гостујући у програму Радио Фоче.

У Републици Српској током ове године регистрована су 33 случаја вршњачког насиља, док су на подручју Полицијске управе Фоча у посљедње четири године забиљежена два случаја.

У ПУ Фоча истичу добру добру сарадњу са свим институцијама и установама које се баве малољетницима.

-Пошто се ради о осјетљивој категорији становништва неопходно је хитно поступање у свим случајевима насиља, а законом је предвиђено преваспитавање малољетника. Казне се крећу од укора, васпитних мјера, појачаног надзора до малољетничког затвора за најтеже облике кривичних дјела-рекао је Томовић.

Родитељима и просвјетним радницима савјетовао је да покушају код дјеце да пробуде емпатију, да их науче да прихватају различитости и помоћ вршњацима схвате важнијом од насилног понашања.

У случају да примијете вршњачко насиље или било који облик малољетничке делинквенције Томовић је апеловао да пријаве полицији или Центру за социјални рад.

Превентивна кампања „Стоп вршњачком насиљу“ у Републици Српској проводи се до 5. децембра.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...