Насловна Култура Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

-5 C
Foča

У галерији Музеја Старе Херцеговинe отворена je изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе“, која је уписана на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа човјечанства.

Посјетиоци фочанског Музеја, имали су прилику да се упознају са специфичости Змијањског веза, једног од најкарактеристичнијих везова са простора Републике Српске, који је препознатљив по својој техници израде и колорита. Материјал на којем је приказано умијеће израде доживљавао је трансформацију, али је вез и даље задржавао своју специфичност и аутентичну тамно плаву боју.

– Змијањски вез има сложене орнаменталне композиције, а оно по чему је специфичан у односу на друге везове у Босни и Херцеговини, јесте да се у задњих 150 година није мијењао и није попримао утицај сусједних култура, већ је остао аутентичан и задржао свој идентитете – рекла је Данијела Ђукановић, музејски савјетник и етнолог Музеја Републике Српске.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

– Сваки елемент који је уписан на УНЕСКО-вој листи мора да има свој живот, јер традиција мора да живи. Ако ми чувамо благо у музејима, а оно није препознато као дио културног и националног идентитета, онда нема елементе да буде на тој листи – објаснила је Ђукановићева.

На изложби, која је мултимедијалног и интерактивног карактера,  представљени су носиоци Змијањског веза, који је спецификум једног локалитета Српске.

– Змијањски вез је веома репрезентативан примјер наше културе и представник нашег народа у свијету, самим тим веома је значајно да се јавност упозна са овим нематеријалним насљеђем – рекао је кустос Музеја Старе Херцеговине, Данко Михајловић.

Изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” која ће посјетиоцима бити доступна до краја мјесеца, отворио је начелник Општине Фоча, Радисав Машић.

Последњи текстови

Извјештавање о корони обиљежило 44. годину постојања Радио Фоче

Извјештавање у доба епидемије вируса корона и за Радио Фочу је био посебан професионални изазов, који је захтијевао  додатни степен ангажовања и...

Радио Фоча слави 44.рођендан

Најстарији електронски медиј Фоче, Радио Фоча, данас слави 44.рођендан. Грађани Фоче су се 26.новембра давне 1976. године упознали са...

Акција АМС у Фочи: Возила углавном добро припремљена за зимске услове

Бесплатна контрола уређаја на возилима, коју је данас у Фочи организовао Ауто-мото савез Српске, показала је да су Фочаци своја возила добро...

Против Мостарца поднесен извјештај због ненамјенског кориштења буџетских средстава

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, поднијели су Окружном јавном тужилаштву Требиње, извјештај против лица М.П. из Мостара, због постојања основа сумње да...

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.