Насловна Култура Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

25 C
Foča

У галерији Музеја Старе Херцеговинe отворена je изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе“, која је уписана на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа човјечанства.

Посјетиоци фочанског Музеја, имали су прилику да се упознају са специфичости Змијањског веза, једног од најкарактеристичнијих везова са простора Републике Српске, који је препознатљив по својој техници израде и колорита. Материјал на којем је приказано умијеће израде доживљавао је трансформацију, али је вез и даље задржавао своју специфичност и аутентичну тамно плаву боју.

– Змијањски вез има сложене орнаменталне композиције, а оно по чему је специфичан у односу на друге везове у Босни и Херцеговини, јесте да се у задњих 150 година није мијењао и није попримао утицај сусједних култура, већ је остао аутентичан и задржао свој идентитете – рекла је Данијела Ђукановић, музејски савјетник и етнолог Музеја Републике Српске.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

– Сваки елемент који је уписан на УНЕСКО-вој листи мора да има свој живот, јер традиција мора да живи. Ако ми чувамо благо у музејима, а оно није препознато као дио културног и националног идентитета, онда нема елементе да буде на тој листи – објаснила је Ђукановићева.

На изложби, која је мултимедијалног и интерактивног карактера,  представљени су носиоци Змијањског веза, који је спецификум једног локалитета Српске.

– Змијањски вез је веома репрезентативан примјер наше културе и представник нашег народа у свијету, самим тим веома је значајно да се јавност упозна са овим нематеријалним насљеђем – рекао је кустос Музеја Старе Херцеговине, Данко Михајловић.

Изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” која ће посјетиоцима бити доступна до краја мјесеца, отворио је начелник Општине Фоча, Радисав Машић.

Последњи текстови

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...