Насловна Култура Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

13.9 C
Foča

У галерији Музеја Старе Херцеговинe отворена je изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе“, која је уписана на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа човјечанства.

Посјетиоци фочанског Музеја, имали су прилику да се упознају са специфичости Змијањског веза, једног од најкарактеристичнијих везова са простора Републике Српске, који је препознатљив по својој техници израде и колорита. Материјал на којем је приказано умијеће израде доживљавао је трансформацију, али је вез и даље задржавао своју специфичност и аутентичну тамно плаву боју.

– Змијањски вез има сложене орнаменталне композиције, а оно по чему је специфичан у односу на друге везове у Босни и Херцеговини, јесте да се у задњих 150 година није мијењао и није попримао утицај сусједних култура, већ је остао аутентичан и задржао свој идентитете – рекла је Данијела Ђукановић, музејски савјетник и етнолог Музеја Републике Српске.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

– Сваки елемент који је уписан на УНЕСКО-вој листи мора да има свој живот, јер традиција мора да живи. Ако ми чувамо благо у музејима, а оно није препознато као дио културног и националног идентитета, онда нема елементе да буде на тој листи – објаснила је Ђукановићева.

На изложби, која је мултимедијалног и интерактивног карактера,  представљени су носиоци Змијањског веза, који је спецификум једног локалитета Српске.

– Змијањски вез је веома репрезентативан примјер наше културе и представник нашег народа у свијету, самим тим веома је значајно да се јавност упозна са овим нематеријалним насљеђем – рекао је кустос Музеја Старе Херцеговине, Данко Михајловић.

Изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” која ће посјетиоцима бити доступна до краја мјесеца, отворио је начелник Општине Фоча, Радисав Машић.

22.6

Посљедњи текстови

Миљевци удружени за чистије и зеленије насеље

Тридесетак мјештана Миљевине окупило се данас у трећој акцији чишћења овог насеља. Уклоњен је отпад, покошена трава, очишћене зелене површине. Резултат је...

Са играчем мање до велике побједе

Фудбалери Сутјеске савладали су Љубић из Прњавора са 3:1 чиме су два кола прије краја такмичења преузели од њега 13. мјесто које...

У четвртак посебна сједница СО Фоча о малим ХЕ и путевима

Скупштина општине Фоча одржаће наредног четвртка, 20. маја, посебну сједницу за чији дневни ред су предложене двије информације- о изградњи малих хидроелектрана...

Пред Сутјеском меч сезоне- против Љубића за сигурну луку

Пред фудбалерима Сутјеске је меч сезоне у којем ако тријумфују преузимају 13. позицију која гарантује опстанак у Првој лиги Српске, са повољним...

Почињу припремни радови за градњу ХЕ „Бук Бијела“

Постављањем камена темељца, у понедјељак 17.маја, почињу припремни радови за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске...