Насловна Култура Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

Традиционални вез из Змијања представљен у фочанском Музеју

13 C
Foča

У галерији Музеја Старе Херцеговинe отворена je изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе“, која је уписана на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа човјечанства.

Посјетиоци фочанског Музеја, имали су прилику да се упознају са специфичости Змијањског веза, једног од најкарактеристичнијих везова са простора Републике Српске, који је препознатљив по својој техници израде и колорита. Материјал на којем је приказано умијеће израде доживљавао је трансформацију, али је вез и даље задржавао своју специфичност и аутентичну тамно плаву боју.

– Змијањски вез има сложене орнаменталне композиције, а оно по чему је специфичан у односу на друге везове у Босни и Херцеговини, јесте да се у задњих 150 година није мијењао и није попримао утицај сусједних култура, већ је остао аутентичан и задржао свој идентитете – рекла је Данијела Ђукановић, музејски савјетник и етнолог Музеја Републике Српске.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

– Сваки елемент који је уписан на УНЕСКО-вој листи мора да има свој живот, јер традиција мора да живи. Ако ми чувамо благо у музејима, а оно није препознато као дио културног и националног идентитета, онда нема елементе да буде на тој листи – објаснила је Ђукановићева.

На изложби, која је мултимедијалног и интерактивног карактера,  представљени су носиоци Змијањског веза, који је спецификум једног локалитета Српске.

– Змијањски вез је веома репрезентативан примјер наше културе и представник нашег народа у свијету, самим тим веома је значајно да се јавност упозна са овим нематеријалним насљеђем – рекао је кустос Музеја Старе Херцеговине, Данко Михајловић.

Изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” која ће посјетиоцима бити доступна до краја мјесеца, отворио је начелник Општине Фоча, Радисав Машић.

Посљедњи текстови

УГ “Бјелава”: Подршка начелника за одржавање тематске сједнице СО Фоча

Удружење грађана “Бјелава” саопштило је да је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић подржао њихову иницијативу за одржавањем сједнице Скупштине општине Фоча на...

Од марта дозвољена музика уживо у угоститељским објектима

Од 1. марта у Републици Српској биће дозвољена музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, уз поштовање свих епидемиолошких...

Побједа кошаркаша, пораз одбојкаша, бронзани каратисти

Кошаркаши Сутјеске савладали су Будућност из Бијељине са 58:49 у 15. колу Прве лиге Српске. Фочаци су успјели да...

Почела вакцинација у Фочи

Вакцинацијом четрдесет здравствених радника руском вакцином „Спутњик В“ против вируса корона почела је имунизација и у Универзитетској болници у Фочи. Приоритет су...

Подијељене све карте за представу „Идентитлук“

Све карте за бесплатну представу „Идентитлук“ која ће у четвртак, 25. фебруара, бити изведена пред фочанском публиком, подијељене су, а број мјеста...