Насловна Друштво Тренинг за синдикалне активисткиње одржан у Требињу

Тренинг за синдикалне активисткиње одржан у Требињу

16.8 C
Foča

Синдикално едукативни центар из Бањалуке, уз подршку Одјељења за младе Савјета Европе, организовао је у Требињу национални тренинг курс о образовању младих за људска права у БиХ под називом „Родна равноправност – равноправно друштво“ за младе синдикалне активисткиње од 24 до 35 година.  На овогодишњем курсу акценат је стављен на  оснаживање младих жена, синдикалних активисткиња.

Двадесет четири синдикалне представнице училе су о томе како да допринесу унапређењу положаја вршњакиња у Босни и Херцеговини кроз изградњу сопствених капацитета, прије свега унапређењем знања и вјештина у вези са родном равноправношћу.

-Стечено знање прво ће преносити у оквиру својих синдикалних организација, а потом и у широј друштвеној заједници – номинујући и залажући се за питања од значаја за жене-саопштено је из бањалучког Синдикално едукативног центра.

Главни правци деловања Синдикално едукативног центра су јачање положаја младих и жена у друштву како би постали активни у локалним заједницама, а и шире. Сарадњом са синдикатима настоје да јачају положај ових група и у радном окружењу.

Прошле године су, према ријечима програмског координатора Синише Ћеркете, били партнер Развојног центра за младе из Србије на регионалном КОМПАС тренингу.

– Логичан корак био је да ове године самостално организујемо овај курс у Босни и Херцеговини, и веома смо поносни што нас је Одјељење за младе Савјета Европе препознало као релевантног партнера – истакао је Ћеркета.

Он је додао да су учесници у Требињу имали прилику да науче више и о самом Савјету Европе и његовој посвећености родним питањима кроз презентацију и обраћање Бојане Урумове, шефице Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву.

Учесницима је, по његовим ријечима, приближен и КОМПАС – Приручник за образовање младих за људска права који годинама уназад представља најзначајнији ресурс активности из области неформалног образовања Савјета Европе, уз смјернице како да примјере и информације из истог користе за даље јачање положаја жена у друштву.

Тренингу у Требињу присуствовале су и представнице Синдиката локалне управе из Фоче.

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....