Насловна Друштво Три деценије од злочина на Папратној њиви, породице и даље чекају на...

Три деценије од злочина на Папратној њиви, породице и даље чекају на правду

8.3 C
Foča

Служењем помена, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код споменика на Папратној њиви обиљежене су три деценије од страдања 42 српска војника и цивила. Почаст жртвама одали су породице и пријатељи, делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те општина Фоча и Калиновик.

Помен је служен на мјесту гдје је муслиманска војска 20. септембра 1992. године из засједе напала камион Војске Републике Српске, у коме су биле избјеглице из Трнова. Међу њима и више жена и дјеце.

Ратне страхоте осјетио је и Драго Џилит који са пута ка слободи није успио да дочека мајку Јованку и седамнаестогодишњу сестру Драгану. У рату је остао и без оца Милорада.

-Путовали су из Калиновика према Фочи, гдје сам био смјештен. Пошли су код мене, али су наишли на засједу и нико није преживио-рекао је Џилит.

Међу првим на лице мјеста са санитетом стигао је љекар Илија Голијанин. И након 30 година од стравичног злочина сјећа се потресних призора.

-Детонација је била страшна, облак дима видио се и из Миљевине. Са возачем сам први дошао и због великих детонација нисмо одмах могли да приђемо. Сачекали смо неко вријеме и пришли камиону иза којег су на великој гомили била тијела. Нисмо тачно знали ни колико је било људи на кампиону, али смо послије видјели све размјере трагедије која нас је задесила. Било је страшно, тад су погинула и два брата Мастило, један са 16, а други са 17 година. Било је жена из Трнова и Миљевине-присјећа се Голијанин.

За овај злочнин ни послије три деценије нико није одговарао. У Општинској борачкој организацији наводе да истрага коју су прошле године покренули Тужилаштво БиХ и Сипа није дала резултате.

-Према нашим сазнањима истрага није трајала ни два мјесеца. Дошло је обавјештење да је процес окончан и да су оптужени, за које не знамо ко су, ослобођени. Наводно ријеч је о два-три човјека из Јелеча. Не знамо да ли ће се Тужилаштво жалити и хоће ли бити даљих процеса-рекао је предсједник Предсједништва БО Фоча Срђан Станковић.

Свијеће су прислужене и на остатке камиона који уз споменик на Папратној њиви свједочи о септембарским страхотама надомак Миљевине.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...