Насловна Друштво Три електране на Бистрици доносиће 50 милиона евра годишње

Три електране на Бистрици доносиће 50 милиона евра годишње

24.4 C
Foča

Енергетски систем Хидроелектране Бистрица, који ће се састојати се од три степенасто распоређене електране, према садашњим цијенама струје приходоваће годишње око 50 милиона евра, речено је данас у Фочи гдје је кинеска компанија АВИК, која ће градити електране, свечано отворила канцеларију.

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић подсјетио је да је укупна инсталисана снага овог система 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа електричне енергије.

Он је навео да је у вријеме када је рађена студија изводљивости и пројектна документација било пердвиђено да три електране на ријеци Бистрици годишње доносе седам милиона евра прихода, али да ће са тренутним цијенама приход бити 50 милиона евра.

„Ако је прије њена исплативост била 16 година, сада се њена исплативост свела на четири године“, истакао је Петровић.

Он је назвао сплеткарењем и инсинуацијама одређене наводе о штетном утицају на животну средину.

„Управо овакви мали прибрански објекти и преградни профили омогућиће развој и туризма, омогућиће одржавање животињског и биљног свијета, јер ћемо и током цијеле године имати издашније протоке воде, чуваће се у акумулацијама на неколико степеница. То је важно рећи јер постоје појединци који желе да блокирају производњу новог киловат часа у Републици Српкој“, рекао је Петровић.

Он је додао да не постоји оправдан разлог за блокаду, те да су све процедуре давно завршене за овај пројекат и да је у процедури обнављање еколошке дозволе.

Припремне радове на Бистрици обишао је и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је истакао да већ урађено 10 километара приступних путева.

„Вриједност пројекта је 103 милиона евра и план нам је да се уз изградњу овог објекта покрену активности на уређењу водотока ријеке Бистрице у насељу Миљевина и елиминише трајно ризик од поплава“, рекао је Ђокић.

Он је навео да би систем од три електране требало да буде завршен најдуже за четири године, додавши да је од велике важности што ће на изградњи бити ангажован велики број домаће радне снаге.

Ђокић се захвалио кинеској компаније на сарадњи и партерству са Републиком Српском.

Директор фочанске канцеларије кинеске компаније АВИК Веј Пингом рекао је да је уз приступне путеве урађено више од 30 истражних бушотина.

„Бушотине су на дубини више од 50 метара  да би се испитало тло и установили услови за градњу, који тренутно показују да је потребан напоран рад за изградњу овог преградног мјеста, али смо упорни и знамо да можемо то да постигнемо“, рекао је Пингом.

Он је додао да ће на изградњи система хидроелектрана на Бистрици за локално становништво бити отворено више од 200 радних мјеста.

Уз раднике из Кине, већ је ангажован одређени број Фочака, а један од њих Бранко Перовић каже да му је ово прво радно искуство у страној компанији.

„Услови рада су на високом нивоу, сарадња са колегама је одлична. Породичан сам човјек, имам жену и мало дијете и овај посао ми много значи. Надам се да је ово само почетак мог радног односа са кинеском компанијом АВИК и да нас у будућности очекује, поред овог пројекта, још пројеката у БиХ, а можда и у другим земљама“, рекао је Перовић.

Хидроелектане се граде у доњем току ријеке Бистрице, уз магистрални пут Фоча-Сарајево, а свака ће се састојати од бране, доводног тунела, цјевовода и машинске зграде.

Инвеститори су предузеће Хидроелектране “Бистрица” и предузеће Хидроелектране на Дрини, које је већински власник.

Новчану подршку пружиће и “Електропривреда Републике Српске”.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...