Насловна Спорт „Трка хероја“: Тјентиште и храброст и љепота

„Трка хероја“: Тјентиште и храброст и љепота

17 C
Foča

Прва „Трка хероја“ окупила је у Националном парку „Сутјеска“ више од 400 учесника из Украјине, Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ.  У трци са препрекама осим одраслих такмичила су се и дјеца од пет до 11 година.

Седмокилометарску маршруту на Тјентишту сениори су трчали од Омладинског кампа, Долином хероја до споменика Битке на Сутјесци, назад шумским путем око базена и фудбалског стадиона до циља на лијевој обали ријеке Сутјеске.

Организатори из бањалучког Удружења грађана „Спортски живот“ пред такмичаре су поставили 23 препреке.

Пливање у базену, трчање коритом ријеке, прелазак са једне обале на другу помоћу ужета и пењање на мост уз конопац само су неке од изазовних тачака које су „Трку хероја“ учиниле уједно и занимљивом и захтјевном.

Најбржим тркачима до циља требало је око 35 минута.  Подијељени у више стартних група трку су савладали и Украјинка Хана Рошко, Прњаворчанка Милица Малинић и Миро Мекић из Шековића.

-Трчањем се бавим осам година, а са препрекама ово ми је друга трка. Све је добро осмишљено и занимљиво са доста различитих препрека-рекла је Рошко.

-Стаза је била захтјевна, али не и претешка. Добра је организација, овдје је предивно и ко није никада био треба да дође-рекла је Малинићева.

-Одлична је стаза, препреке су помало захтјевне, али се све да савладати. Из моје групе до циља сам стигао први. Задивљен сам, све је супер-рекао је Мекић.

Стазу са занимљивим препрекама организатори су осмислили и за најмлађе учеснике.

-За дјецу је било предвиђено оно што је њима најинтересантније. Имали су пењање, провлачење, мало блата и степенице. Видјели смо да им до циља то није представљало проблем и да су много мотивисани-рекао је Никола Буловић из Удружења „Спортски живот“.

У 700 метара дугој трци петогодишњака први кроз циљ стигли су Вера Ћаласан и Никола Влашки из Фоче.

-Сама сам научила овако да трчим, доћи ћу и сљедеће године, јер је било лијепо и није било напорно-рекла је Вера.

-Трчање вјежбам са татом, мамом и дједом, а трка није била тешка-каже Никола.

Медаље око врата са Тјентишта су понијели  и седмогодишњи Јаков Станић из Гацка, осмогодишња Ружица Милановић из Фоче и десетогодишњи Билећанин Андреј Биберџић.

-На трци је било лијепо. Најтеже ми је провлачење испод бала сијена. Није важно што сам први, други или трећи, битно је да сам учествовао-рекао је Јаков.

-Супер је било, а да сам имала још мало више енергије била бих доста бржа-каже Ружица.

-Већ пола године бавим се трчањем. Овдје ми је најтеже било када сам се провлачио испод бала сијена и то ме је много уморило-рекао је Андреј.

Трке са препрекама за дјецу окупиле су малишане из Источног Сарајева, Стоца, Гацка, Билеће и Фоче. Најбројнији били су чланови Универзалне школе спорта „Спартакус“ из Гацка, једни од партнера организатора.

-Ову манифестацију нисмо замислили само као дјечију трку, већ и као породично окупљање. Морамо да јачамо улогу породице, јер видимо како ствари функционишу данас. Жеља нам је била да повежемо породичне вриједности са спортом и мислим да смо успјели у томе-рекао је Милан Гутовић, тренер у „Спартакусу“.

Са овим ријечима сагласни су и родитељи.

-С обзиром на то у ком правцу иде друштво и да се све своди на телефоне и осталу технологију ово је феноменално. Некако смо се изгубили у свему, заборавили смо на моторику и биолошке ствари-рекао је Гачанин Миодраг Говедарица.

-Драго ми је што видим оволико дјеце, било би љепше да их је још више, али прва је година, па очекујем да ће их у наредним годинама бити још више. Врло је важно да су изашли из куће у природу и још да се баве спортом-каже Дарка Живановић Влашки из Фоче.

-Организација је супер, нарочито што је школа спорта „Спартакус“ окупила много дјеце, а Тјентиште је прича за себе. Овдје је уживање свако доћи, а посебно са дјецом-рекао је Јован Ђајић из Билеће.

Инспирисан несвакидашњим природним љепотама Националног парка „Сутјеска“ које је упознао током окупљања студената из Републике Српске на Тјентишту, „Трку хероја“ осмислио је Бањалучанин Радован Јалић.

-Потенцијал овог мјеста је велики, јер сам локалитет нам пружа све оно што је потребно за организацију овакве трке. Имамо ријеку, базен, пољану, шуму. Назив трке проистекао је из чињенице да се овдје одиграла велика херојска битка, па смо и на томе засновали идеју-рекао је Јалић.

Организатори су најавили дружење и сљедеће године у Националном парку „Сутјеска“. Уз промоцију здравог начина живота и породичних вриједности, „Трка хероја“ је прилика и за промоцију природног богатства на овом подручју.

-Ако ова трка прерасте у традиционалну, биће то догађај који ће красити Тјентиште и привлачити туристе који се баве адреналинским и екстремним спортовима-рекао је Игор Ћурчић, представник Општине Фоча.

Такмичење је одржано под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и уз подршку Општине Фоча.

Посљедњи текстови

Унаприједити саобраћајну инфраструктуру, проширити капацитете Медицинског факултета

Унапређење саобраћајне инфраструктуре на подручју Фоче, градња новог студентског павиљона и новог објекта овдашњег Регионалног центра Института за јавно здравство РС, капитални...

Уједињена Српска: Чврста подршка институцијама Републике Српске

Уједињена Српска чврсто стоји у одбрани институција Републике Српске, било да је ријеч о предсједнику Републике, о другим институцијама или питању њене...

Помен за погинуле хероје на Кобиљачи

На данашњи дан 1995. године, у рејону Кобиљаче на Трескавици погинуло је 13 бораца Војске Републике Српске. Својим херојством и пожртвованошћу уткали...

Сутјеска дочекује Фамос

У заосталој утакмици седмог кола Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске данас дочекују Фамос из Источне Илиџе. Са 10...

Више приградских насеља и села сутра без струје

Више приградских насеља и села на подручју општине Фоча сутра ће бити без напајања електричном енергијом, због радова у Електропреносовој трафостаници.

Срђан Драшковић изабран за новог предсједника ОО Уједињене Српске

Срђан Драшковић изабран је за предсједника Општинског одбора Уједињене Српске у Фочи. На изборној скупштини Одбора истакнуто је да ће у фокусу...

Фоча: Усвојена Резолуција о заштити и неповредивости права Српске

Одборници Скупштине општине Фоча једногласно су усвојили резолуцију у којој се изражава подршка институцијама Републике Српске у борби за заштиту надлежности Републике...

СО Фоча: Проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку којом је проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“ са којих се Фоча снабдијева...

Усвојен Извјештај о извршењу Буџета за прву половину 2023.

Извјештај о извршењу Буџета Општине Фоча за прву половину ове године усвојен је на данашњој сједници локалног парламента. За овај документ гласало...

Сјећање на српске јунаке страдале на Трескавици

Код Централног споменика погинулим борцима и цивилима сутра ће бити служен парастос за припаднике Војске Републике Српске који су погинули 4. октобра...