Насловна Друштво Тјентиште: Удружују се студенти истраживачи, корона једна од тема

Тјентиште: Удружују се студенти истраживачи, корона једна од тема

-5 C
Foča

Одговор имунологије, али и психологије на актуелну пандемију вируса корона централна је тема “Првог самита студената-истраживача медицине у БиХ”, који се овог викенда одржава на Тјентишту.
Организатор самита је Удружење за науку, едукацију и развој “Лига истраживача”, која је недавно основана у Источном Сарајеву, а чије је мјесто дјеловања Фоча.

Скуп на Тјентишту је њихова прва активност која би требало да резултира оснивањем Уније истраживача, неформалне кровне организације студената научника на нивоу БиХ.

Студент треће године Медицинског факултета у Фочи и предсједник “Лиге истраживача” Петар Видовић рекао је да је самит окупио младе лидере из области научно-истраживачког рада и других области да би заједно дошли до мотивације за даљи истраживачки рад.

“Циљ нам је да промовишемо здрав научни живот, кроз сферу чињеница и да промовишемо младе на том путу да се даље развијају. Прихватамо све ентузијасте који су заинтереосвани да, послије окрутне формалне едукације кроз коју пролазе од малена, нешто истражују, нудимо им менторство, да их усмјеравамо, ми који смо нешто искуснији”, навео је Видовић.

За научно-истраживачки рад, Видовић је прије двије године награђен плакетом Медицинског факултета у Фочи за најбољег студента истраживача, а област којом се бави је молекуларна имунологија.

Он је навео да полако прелази са поља имунологије на поље психологије, што је посебан изазов у доба пандемије вируса корона који званичној медицини још није довољно познат.

Видовић је рекао како жели да истражује феномене лажних информација у друштву, какве то посљедице може оставити по човјчанство.

“Самим тим сам се нашао у жижи активизма. На основу мог почетног истраживачког рада у овој области могу само рећи да је потребно да се придржавамо мјера, чувамо себе и породицу, да не допустимо стресу и осјећају параноје да нас прогута”, поручио је Видовић.

Сусрет младих истраживача на Тјентишту одржава се под покровитељством Института за развој младих “Култ” из Сарајева, а њихов представник Фарук Гутић је појаснио да је циљ да се удруже млади лидери-истраживачи из Српске, да се разбијају границе између младих и да се извуче максимум који они могу да дају цјелокупном друштву у БиХ.

“Млади изузетно воле науку и најбитније је да им дамо вјетар у леђа. Трудимо се да дамо допринос, како менторски и консултански, тако и финансијски и заиста нам је драго да користе прилику коју им пружамо, да заједно стварамо боље друштво”, рекао је Гутић.

Члан “Лиге истраживача”, студент треће године психологије Универзитета у Источном Сарајеву Негра Ханџо сматра да би се мади морали много више покренути у смјеру науке.

“Вјерујем да сви имамо довољно времена да урадимо нешто продуктивно, а у ствари смо некако затворени, нико нема довољно мотивације и жеље да покрене нешто, тако да ми овдје управо желимо да промовишемо истраживачки рад и да једни друге подстакнемо”, рекла је Ханџо.

Први самит студената-истраживача медицине у БиХ почео је у петак и завршава се данас.

Последњи текстови

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...